După ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea lui ca ministru al Dezvoltării, PSD-istul Ilan Laufer a lansat o serie de acuzaţii deplasate, spunând că şeful statului face "un nou act de antisemitism" şi că sabotează evrei.

"Refuzul în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, domnul Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unui ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi, a acţionat printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă (...) Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României din Israel", a afirmat Ilan Laufer. 

El a mai susţinut că are informaţii certe că, la comanda preşedintelui, i se pregăteşte un dosar penal.

Illan Laufer a spus că va face o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi va cere comunităţii evreieşti din SUA să retragă decoraţia acordată preşedintelui.

"Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului (...). Îl rog pe Klaus Iohannis să aibă curajul şi să spună motivul real pentru care a respins numirea mea. Voi face o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrucât consider că refuzul preşedintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare", a mai afirmat Laufer.

Ilan Laufer a mai susţinut că preşedintele se foloseşte de orice prilej pentru a submina buna funcţionare a României şi l-a rugat "să aibă curajul să recunoască" motivul revocării sale, şi anume cel religios - că este evreu.

"Este etnic german şi are o legătură dubioasă cu Forumul Democrat German. În istoria României, Ceauşescu a vândut evrei. Astăzi am certitudinea că şi preşedintele Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui şi nu ştiu pentru câţi bani. Voi face o sesizare la CNCD", a mai acuzat Laufer.

Declaraţie pur politică

Ridicolul declaraţiilor lui Laufer a fost subliniat inclusiv de directorul Institutului "Elie Wiesel", Alexandru Florian.

"Am citit declaraţia de presă a domnului Laufer. Eu cred că este o reacţie emoţională a domnului Laufer, care nu se aştepta ca drumul său spre o poziţie de demnitate publică să fie frânat brusc. Atitudinea preşedintelui României în ceea ce priveşte memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizaţie evreiască internaţională, American Jewish Committee, care i-a conferit anul trecut şi o distincţie. Eu consider că este o declaraţie cu mult iz politic şi atâta tot, nu trebuie să ne îngrijoreze", a declarat Alexandru Florian, directorul institutului "Elie Wiesel", potrivit Digi24.ro.

Să explice preşedintele!

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat la Digi24.ro că acuzaţiile lui Ilan Laufer sunt extrem de grave, fiind un subiect sensibil nu numai în România, ci şi în întreaga lume.

Potrivit acestuia, au mai fost trei dosare privind etichetarea de nazism a lui Klaus Iohannis. "Se continuă utilizarea unor stereotipuri şi prejudecăţi. În lupta politică se folosesc acesre elemente şi este regretabil", a adăugat şeful CNCD.

El a explicat şi care este procedura într-un astfel de caz.

"În principiu, când avem victima unei posibile fapte de discriminare trebuie să  primim o plângere. Nu am mai avut o asemenea plângere care să se refere la refuzul de a fi numit ministru. Laufer a emis deja un mesaj public, Iohannis trebuie să răstoarne această prezumţie, să spună - nu l-am numit pe Laufer din următoarele motive. Ar ajuta o explicaţie a preşedintelui. Avem o procedură în discriminare, Laufer a creat o prezumţie simplă a unei discriminări pe care Iohannis o poate răsturna explicând care au fost motivele refuzului la numire", a explicat şeful CNCD.