Meteorologii au emis joi seara o nouă alertă de COD ROŞU care afectează şi mai multe localităţi din Bihor. Este vorba mai exact de Salonta, Tinca, Batăr, Ciumeghiu, Holod, Finiş, Avram Iancu, Cociuba Mare, Şoimi, Tulca, Olcea, Uileacu de Beiuş, Răbăgani, Husasău de Tinca, Căpâlna, Sâmbăta şi Mădăras.

Se vor semnala "vânt puternic cu rafale de 90...100 km/h, vijelie puternică, posibil grindină de mari dimensiuni, averse torenţiale ce vor cumula 40...60 l/mp, frecvente descărcari electrice", potrivit ANM.

CODUL ROŞU este valabil între ora 19 şi ora 19.45.

Potrivit site-ului ANM, alerta de tip cod roşu presupune că fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) "vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase". 


Sfaturi de la ISU Crişana:

În situaţia manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor recomandă populaţiei să se adăpostească în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.      

În cazul în care furtuna este iminentă: 

- Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;
- Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
- Închideţi ferestrele şi uşile;
- Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
- Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni:

- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
- Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
- Nu vă întindeţi pe pământ;
- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.