Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, pentru prima oară în meteorologia din România, un cod roşu pentru vânt cu aspect de tornadă!

Este vorba despre o alertă de tip nowcasting, valabilă până la ora 18.30, în care se va semnala vânt cu peste 100...110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari, frecvente descărcări electrice și averse torențiale ce vor cumula cantităţi de 30 - 35 litri pe metru pătrat.

Avertizarea de tip Cod roșu vizează judeţul Ialomiţa, mai exact localitățile Ciulniţa, Albeşti şi Bueşti, dar şi 12 localităţi din judeţul Călăraşi: Dragalina, Dor Mărunt, Perişoru, Ciocăneşti, Grădiştea, Cuza Voda, Independenţa, Dragoş Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Ţepeş, Ştefan Vodă, Vâlcelele.

De asemenea, la ora transmiterii acestei știri, toată jumătatea de est a țării se află sub cod galben de furtuni, iar mai multe județe sunt sub cod portocaliu.

Tot în județul Călărași s-a produs, săptămâna trecută, o tornadă puternică.

Ziare.com notează că alte tornade de proporțiile celei de pe 30 aprilie s-ar putea produce oricând, din nou, până marți seară, în special în jumătatea de Est a țării. „Din pacate, meteorologii nu pot estima locul și intensitatea acestor furtuni violente decât cu câteva minute înainte ca ele să izbucneasca”, arată sursa citată.

Potrivit Digi24.ro, este pentru prima oară când este emisă o asemenea alertă, de vânt cu aspect tornadic, în România. Totodată, notează sursa citată, și aplicația Accuweather a inclus, în premieră, alertă de tornadă în România, în zona Bucureștiului.

Populația este sfătuită ca, pe timp de furtună, să evite să iasă din case.

Cum se știe, ANM a emis, duminică, o informare de vreme rea, cu ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, începând de duminică după-amiaza până miercuri dimineaţa.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 mai, ora 15:00 - 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 - 25 l/mp şi izolat 40 - 60 l/mp.