La şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Iulius Delorean au chestionat Garda de Mediu Bihor pe tema toaletărilor de arbori din Oradea, argumentând că presa locală şi ecologiştii acuză că toaletările prost făcute duc la uscarea arborilor.

Subiectul l-a deschis Delorean, care a cerut să i se spună dacă aceste toaletări se fac sau nu "aşa cum se predă la facultate".

Reprezentanta Gărzii de Mediu la şedinţă, comisarul Monica Crişan, i-a spus însă că instituţia pe care o reprezintă nu are atribuţii în acest sens: "Legea prevede că toaletările se fac în baza unei autorizaţii emise de Primărie".

Întrebată apoi de prefect dacă comisarii de mediu pot lua măsuri în cazul unor copaci uscaţi din cauza toaletărilor prost făcute, Crişan a spus că "nu există prevederi legale în acest sens".

"Până la urmă, respectă sau nu regulile, e totuna. Nu aveţi ce să le faceţi. Au mână liberă să facă ce doresc", a concluzionat prefectul Pop, aprobat de Crişan.

Prefectul le-a cerut, în conseicnţă, comisarilor de mediu să propună o modificare legislativă, astfel încât Garda de Mediu să aibă competentenţe şi în aceste probleme.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, la comanda Primăriei, un plop secular de pe Aleea Gojdu a fost ciuntit, săptămâna trecută. Aceasta a fost a doua toaletare făcută arborelui, iar ecologiştii orădeni acuză că taman toaletările făcute anul trecut, total neprofesionist, au dus la uscarea mai multor crengi.