A fost o seară excepţională în Piaţa Unirii din Oradea. Ziua Internaţională Art Nouveau a fost sărbătorită cu proiecţii spectaculoase de tip video mapping pe faţada Palatului Vulturul Negru şi pe celelalte două clădiri de lângă acesta, înspre strada Vasile Alecsandri.

Anul acesta, show-ul a fost îmbogăţit cu un spectacol de acrobaţii la înălţime, pe Palat, şi cu mini recitaluri la saxofon, executate la unul dintre balcoanele clădirii. Momentele au fost posibile datorită trupei Xtreme Project din Bucureşti şi Stage Events Construct.

În ceea ce priveşte proiecţiile pe clădirile din Piaţa Unirii, acestea au durat câte 8 minute şi au fost repetate de patru ori, astfel încât cei prezenţi în centrul oraşului să se poată bucura din plin de ele.

Şi spectatorii n-au fost puţini, Piaţa Unirii fiind plină de circa 5.000 de curioşi, orădeni şi turişti, care au admirat, fotografiat şi filmat proiecţiile. Nu e de mirare, deci, că locurile cu vizibilitate bună au fost la mare căutare.

Anul acesta, proiecţiile au fost inspirate de detaliile clădirilor Art Nouveau din Oradea, cum ar fi porţile, balustradele şi alte elemente de feronerie. La un moment dat, pe Palatul Vulturul Negru a apărut un fluture uriaş, iar apoi faţadele s-au transformat în doar câteva secunde în altele cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping.

Seara a început cu vernisarea unei expoziţii stradale dedicate moştenirii Art Nouveau a Oradiei, moment urmat de un concert blues dat de Berti Barbera şi Nicu Patoi.

Cei care nu au apucat să iasă sâmbătă seara în Piaţa Unirii nu rămân păgubaşi. Asta deoarece, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale Art Nouveau, proiecţiile se vor relua şi duminică, de la ora 22, însoţite de acrobaţii.

Manifestările sunt organizate în cadrul proiectului "Protejarea şi promovarea sustenabilă a moştenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării", finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea.

Proiectul a fost iniţiat de Primăria Oradea, în cadrul unui parteneriat format din 10 organizaţii din 7 ţări europene. Una dintre activităţile cuprinse este sărbătorirea Zilei Internaţionale Art Nouveau, iniţiativă menită să promoveze valorile, importanţa şi frumuseţea creaţiilor realizate în acest stil.

În 2018 au avut loc proiecţii doar pe Palatul Vulturul Negru, acestea nefiind însoţite de acrobaţii.