Joi s-a desfășurat la Sibiu Summitul PPE și întâlnirea informală a șefilor de stat sau guvern din Uniunea Europeană. Întâlnirea are loc în contextul exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Tot joi a avut loc și o întâlnire informală a socialiștilor europeni. Nici Liviu Dragnea, nici Viorica Dăncilă nu au fost invitați.

„Pe 26 mai, PNL reprezintă schimbarea”

Președintele României, Klaus Iohannis, și PNL au fost gazdele reuniunii PPE de la Sibiu. Ea vine să pregătească Summitul informal al liderilor de stat sau guvern ai Uniunii Europene, eveniment care trasează principalele direcții ale Uniunii pentru noul mandat de 5 ani al Parlamentului European și al Comisiei Europene.

România, prin președintele Iohannis și PNL, participă la desenarea viitorului Europei, în contextul provocărilor prezente legate de migrație, Brexit, dar și de evoluțiile economice ale Uniunii Europene. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că „momentul este unul istoric pentru România, și nu doar pentru că dimensiunea și importanța Summitului sunt fără precedent pentru țara noastră, ci și pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România”.

De asemenea, în cadrul Summitului PPE, președintele PNL, Ludovic Orban a subliniat faptul că PNL va lupta alături de popularii europeni pentru o Europă unită, un loc în care fiecare cetățean european va fi liber și va avea o viață decentă. „Partidul Național Liberal este angajat în această bătălie și, alături de președintele Iohannis și alături de toți cetățenii români de bună credință, reprezintă o garanție a respectării valorilor, principiilor și regulilor europene”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Joseph Daul, președintele PPE, a accentuat faptul că un vot pentru PNL este un vot care permite să întărească rolul României în Europa. „PNL este singurul care poate câștiga alegerile, înlăturând PSD de la putere. Pe 26 mai, PNL reprezintă schimbarea și poate aduce un nou suflu României, punând capăt haosului creat de PSD”, a adăugat Daul.

”Patrioții” Dragnea, Dăncilă și PSD - singuri cuc în Europa

Interesant este, însă, alt lucru. În același timp cu Summitul PPE și UE, s-a desfăşurat la Sibiu și o întâlnire informală a liderilor PES pentru a stabili strategia pentru alegerile europarlamentare. La această întâlnire nu a participat niciun pesedist, lucru cel puțin neobișnuit într-o țară în care PSD este la guvernare și, cel puțin până în acest moment, ei nu au fost formal excluși din familia politică a socialiștilor europeni.

Surse diplomatice susțin că s-au făcut demersuri susținute pentru ca Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă să participe la întâlnirea socialiștilor europeni care s-a desfășurat la Sibiu, dar au fost refuzați categoric. Reamintim faptul că, în luna aprilie, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, a anunţat că liderii PES îngheață relațiile cu Partidul Social Democrat până când vor înceta atacurile PSD la statul de drept.

Și ALDE este în aceeași situație: formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu a fost propusă pentru excludere din ALDE european de către liderul grupului liberalilor din Parlamentul European, Guy Verhovstadt. El declara că „grupul ALDE din PE a decis la începutul lunii aprilie să excludă ALDE România. Așteptăm ca și partidul ALDE să urmeze această decizie și să excludă oficial ALDE România din familia noastră politică, cât de curând posibil".

În tot acest timp, PSD și ALDE se laudă în campanie cu „minunile” pe care le vor face pentru România din Parlamentul European. Va fi imposibil din colțul unde au fost izolați, renegați fiind de propriile familii politice europene.

Comandat de Partidul Național Liberal, cod unic mandatar 41190007