Ales primar de Sînmartin la o diferenţă de doar 26 de voturi faţă de liberalul Lucian Popuş, social-democratul Cristian Laza spune că a dat postul de director de hotel pe cel de primar pentru a relansa comuna în care s-a născut. Absolvent de Drept, cu studii în turism, tânărul de 36 de ani nu seamănă deloc cu predecesorul său.

Arătând că ştie problemele comunei, dar şi care ar fi sursele de finanţare pe care le-ar putea accesa, Laza are ca priorităţi atragerea de fonduri europene, îmbunătăţirea infrastructurii comunei şi modernizarea staţiunilor Felix şi 1 Mai. Asta pe cont propriu, fără ajutorul Oradiei! "Sînmartinul arată cum arată pentru că administraţia locală a fost incapabilă să ţină pasul cu investiţiile private", spune primarul. Are 4 ani să arate că se poate şi altfel...

"Serac nu şi-a dorit să candidez"

- Aţi trecut prin PRM, PDL şi PNL, pentru ca în februarie 2016 să părăsiţi şi tabăra liberală pentru a candida de primar pe lista PSD. Sunteţi un traseist politic?

- Să vă explic: PRM era în pragul desfiinţării când am plecat, la PDL am ajuns formal, când se făceau membri pe bandă rulantă, iar din PNL a trebuit să plec, după 4 ani, pentru că m-am opus unificării Oradiei cu Sînmartinul. Poziţia mea mi-a atras multe antipatii în PNL şi nici primarului Blojan nu cred că i-a căzut foarte bine. Deci dacă traseist înseamnă să îţi poţi spune punctul de vedere, da, sunt traseist.

- Cât de sigur eraţi că veţi câştiga alegerile, ca PSD-ist, în faţa liberalului Lucian Popuş?

- Simţeam că sunt pe un trend pozitiv şi că am mari şanse să câştig Primăria.

- Vreme de 10 ani aţi condus două din hotelurile SCT Felix. Sunteţi omul directorului Florian Serac? El v-a împins să candidaţi?

- Probabil aveţi o percepţie greşită despre dl Serac, dânsul nu are "oamenii lui", e prieten doar cu cei care-şi fac treaba. Când am decis să candidez nu i-a căzut bine, am şi avut o discuţie puţin mai aprinsă. Dânsul îmi acordase toată încrederea, m-a şcolarizat în Elveţia, iar eu am ales să plec în administraţia publică. Nu şi-a dorit deloc candidatura mea!

Nimic de rău de Popuş...

- Dar aţi vorbit după ce aţi fost ales? V-a cerut ceva? În ce relaţie aţi rămas?

- Este normal să vorbesc cu cel mai mare contribuabil din comună. Am discutat cu toţi contribuabilii mari şi voi face dezbateri publice cu toţi ceilalţi, ca să poată spune cum trebuie să se dezvolte comuna. De cerut nu mi-a cerut nimic. Suntem într-o relaţie normală, în fond este omul care a relansat Băile Felix, din punct de vedere al mediului privat.

- Domnule primar, cum arată moştenirea administraţiei Popuş?

- Nu vreau să vorbesc despre administraţia Popuş. Vreau să mă concentrez pe viitor.

- Dar ce v-a predat fostul primar când aţi făcut inventarul? Ce v-a zis?

- Păi nu prea avea foarte multe pe inventar. (râde) Relaţiile mele cu Popuş nu au fost cele mai bune, dar nu vreau să arunc cu noroi în nimeni. Ce a fost în ultimii 12 ani am văzut cu toţii, vom face o evaluare şi la sfârşitul celor 4 ani ai mei.

"Nu am venit să tai capete"

- Veniţi din domeniul privat şi aveţi deja o lună de experienţă în administraţia publică. Cum o percepeţi?

- Administraţia e mult mai greoaie. Dacă în privat apărea o problemă, se lua o decizie rapid ca să nu aibă repercusiuni. Aici procesul e mult mai lent, e vorba de legislaţie, de proceduri care trebuie urmate. Am găsit un personal oarecum inhibat, dar dornic de muncă.

- Ce vreţi să schimbaţi în Primăria Sînmartin?

- Încercăm să venim în sprijinul cetăţeanului. Până la începutul anului viitor vreau să funcţioneze un birou unic, după modelul celui de la Primăria Oradea, astfel încât cetăţeanul să nu mai fie obligat să bată la toate uşile fără să ştie unde ajunge.

- Schimbări de şefi, restructurări?

- Nu am venit în Primărie să tai capete. Suntem într-o fază de evaluare a personalului, dar sunt convins că se va adapta noului ritm de muncă şi vom face o treabă bună împreună.

"Lucrăm cu motoarele la maximum"

- Ce nu vă place în comuna Sînmartin?

- M-am născut în Sînmartin şi iubesc Sînmartinul. Sunt multe lucruri de făcut - infrastructura pe sate, foarte multe drumuri neasfaltate, case în care nu este extins curentul electric - dar mă angajez să rezolv o mare parte dintre ele în aceşti 4 ani.

- Aţi demarat ceva concret?

- Deja lucrăm cu motoarele la maximum pentru a depune până pe 20 august un proiect pe POR, pe măsura 7.1, pentru reamenajarea staţiunii Băile Felix, cu spaţii pentru comercianţi, zonă de promenadă de la Casa Românească până la Poliţia Felix, cu piste de biciclete şi o bandă pentru maşini pentru a asigura fluxul la pensiunile de pe malul Peţei. Proiectul, în valoare de 3,5 milioane euro, va îmbunătăţi mult modul în care arată acum staţiunea.

Apoi, aşteptăm să se deschidă noul RO-HU, ca să depunem un proiect pentru un parc de distracţie şi unul de aventură, în pădurea Felix. Acestea trebuie realizate pe proprietatea noastră sau una dată în administrarea noastră şi aici întâmpinăm probleme. Am purtat câteva discuţii, dar legea silvică nu ne prea permite să o luăm în administrare. Alte două variante ar fi pădurile de la Cordău sau Betfia, cu dezavantajul că sunt departe de staţiune

"Soluţia: un inel ocolitor"

- Cum veţi rezolva problema dezvoltării haotice a Băilor Felix, a terenurilor care zac nefolosite, a construcţiilor înghesuite, a ambuteiajelor provocate de intersecţia cu linia ferată şi străzile înguste din staţiune?

- Pentru multe din problemele ridicate, ca de exemplu străzile înguste, nu am deocamdată soluţie. Pentru terenurile lăsate de izbelişte am trimis deja somaţie tuturor proprietarilor şi o mare parte din ele s-au curăţat. În ce priveşte ambuteiajele, încercăm să găsim o soluţie cu CFR. Soluţia ar fi un inel ocolitor, care să decongestioneze traficul prin Băile Felix şi Sînmartin.

- Cum veţi rezolva problema parcărilor? Este normal ca un turist care nu are unde să îşi lase maşina să fie amendat pentru că a parcat pe marginea drumului?

- Este o problemă mai mult decât delicată. Din păcate, Consiliul Local din anii ’90 a avut proasta inspiraţie să dea în chirie parcarea comunei, de circa 4 hectare, unui agent economic. Voi lupta cu toate forţele să o readuc la comună. Până acum s-a făcut doar joc de glezne în procesele pe care le-a avut Primăria cu respectivul domn. Mai avem o parcare şi în zona UGSR pentru care suntem în litigiu. Sperăm să o obţinem şi să rezolvăm astfel problema parcărilor.

Aproape de unguri...

- De cât timp este nevoie ca Băile Felix, fără parcări, trotuare, posibilităţi de distracţie pentru tineri şi cu un bazar în mijlocul staţiunii, să poată concura cu staţiunile balneoclimaterice din Ungaria?

- Eu sper că la sfârşitul mandatului meu vom reuşi să readucem, şi din punct de vedere al administraţiei publice locale, staţiunea Băile Felix acolo unde îi este locul. Din punct de vedere al mediului privat, cred că suntem destul de aproape de nivelul din Ungaria.

- Ce măsuri veţi lua pentru a pune ordine între aceste pensiuni haotice, multe dintre ele probabil nedeclarate?

- Există acea Ordonanţă a Guvernului post-Colectiv care spune că, pentru eliberarea certificatului de funcţionare, toate aceste case de locuit trebuie să-şi schimbe destinaţia în pensiune sau spaţiu de cazare. În ce priveşte debandada din staţiune, voi fi mai atent decât au fost colegii mei la eliberarea de autorizaţii şi încheierea contractelor de comerţ stradal.

- Cât câştigă bugetul local din taxa de staţiune şi ce face cu aceşti bani?

- Taxă de staţiune nu mai este. Există o taxă de promovare a turismului, din care se strâng cam 100.000 lei pe an. Banii intră în bugetul comunei fără o destinaţie clară. Cert este, însă, că prioritatea mea numărul unu este redresarea celor două staţiuni.

"Aruncăm prea mult cu noroi..."

- Ce veţi face pentru relansarea staţiunii Băile 1 Mai? În vremea comunismului era destinată tinerilor şi distracţiei, iar astăzi este plină de pensionari...

- Aruncăm prea mult cu noroi în cele două staţiuni! În ultimii 5 ani s-au schimbat mult lucrurile. Dacă veniţi seara, veţi vedea foarte mulţi tineri. Asta nu înseamnă că nu avem multe de făcut. În Băile 1 Mai trebuie făcute investiţii urgente în Ştrandul cu valuri şi reglementată situaţia juridică a Ştrandului Venus. Agrementul pentru turişti este esenţial în următorii 2-3 ani, dacă vrem o dezvoltare accelerată.

- Cum s-a finalizat vânzarea ştrandului Venus către SCT Felix? Primăria nu a putut pune la dispoziţia cumpărătorului terenul liber de sarcini, fiind ocupat de chioşcuri.

- SCT a virat Primăriei jumătate din suma de 2,5 milioane euro. Cealaltă jumătate o va da la finalizarea proceselor cu cei din ştrand. Dacă primarul Popuş şi-a ridicat chioşcul fără pretenţii iar cu patru proprietari s-a căzut la o înţelegere, s-au făcut expertize şi s-au vehiculat sume pentru evacuarea lor, cu alţi doi continuă procesele. Vom vedea la final cum o să ne înţelegem. Este interesul meu să încasez banii de la SCT Felix cât mai repede.

"Nu e momentul unificării"

- Aţi fost un opozant al proiectului de fuziune prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin.

- Da, nu consider că este momentul unificării. Cred că aşa văd lucrurile şi locuitorii comunei din moment ce m-au votat primar, ştiind că sunt principalul opozant al unificării...

- Diferenţa de voturi a fost foarte mică. Poate doar v-aţi mobilizat dvs mai bine...

- Poate fi şi asta o cauză... Dar dacă cetăţenii îşi doreau în masă unificarea, nu aveam nicio şansă la Primărie.

- Credeţi că localitatea Sînmartin se poate dezvolta mai repede şi mai uşor prin forţe proprii decât împreună cu Oradea?

- În momentul de faţă ne putem dezvolta mult mai bine singuri. De când am venit eu, am şi depus pe PNDL trei proiecte pe infrastructură: asfaltare Sînmartin, asfaltare Cihei şi asfaltare Haieu. Se pot atrage foarte multe fonduri pe partea de rural. Iar Oradea este mult mai greu accesibilă cetăţeanului din Betfia, decât Sînmartinul.

- Consiliul Local e de aceeaşi părere cu dvs.?

- Din câte am discutat, în mare parte da.

- Ce veţi face dacă Primăria Oradea va organiza încă un referendum pentru unificare?

- Voi propune şi eu organizarea unui referendum pe raza comunei şi, dacă cetăţenii îşi doresc, asta este situaţia...

Aquaparkul nu e oportun

- Care este poziţia dvs. cu privire la construirea unui drum nou între Oradea şi Băile Felix, paralel celui existent, în condiţiile în care mai mulţi proprietari de pensiuni din Băile 1 Mai se opun, pe considerentul că acesta le va distruge afacerile?

- Şi chiar clădirile propriu-zise! Sunt de acord cu acest drum, e o idee bună, dar să-i găsim o altă traiectorie. Nu poţi să mergi prin casa omului, prin pensiuni! Nu aş avea conştiinţa împăcată dacă aş distruge munca de-o viaţă a oamenilor. Suntem oameni maturi, vom găsi o soluţie.

- Primăria Sînmartin avea în plan încă de acum 10 ani construirea unui aquapark la ieşirea din Felix spre Beiuş. Ce s-a întâmplat cu acest proiect?

- A fost cuprins între primele 50 de proiecte ale Guvernului dar, având în vedere valoarea foarte mare, de circa 50 milioane de euro, nu îi dau mari şanse să se realizeze. Nu ştiu nici cât mai este de oportun, având în vedere că s-au făcut foarte multe spaţii de îmbăiere, şi în Felix (uitaţi cum s-a dezvoltat Presidentul) şi în 1 Mai (Perla şi altele). Văd mai necesar un parc de distracţii sau ceva pe partea de agrement, decât un aquapark.

- Mai mulţi specialişti susţin că însăşi existenţa staţiunilor este în pericol, zăcământul de apă termală fiind afectat de consumul iraţional şi ilegal...

- S-au făcut controale, dar nu s-au găsit foarte mulţi care fură. Vom vedea ce sesizări vor apărea. Eu cred că toţi cei care au drept asupra apei termale trebuie să o gestioneze mai corect, mai responsabil, ca să menţinem această mină de aur cu care am fost binecuvântaţi.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - ambiţios, bun administrator, perseverent

Ioan Mang - intelectual rasat, omul politic al momentului

Lucian Popuş - fost primar, arogant, lent

Florian Serac - bun manager, realist, profesionist

Dorel Crăciun - parolist, ambiţios, încăpăţânat