Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc. Radiaţiile infraroşii constituie partea cea mai importantă a spectrului radiant, din punct de vedere cantitativ. Acestea se găsesc pretutindeni în natură, fluxul lor deplasându-se de la corpurile mai calde spre cele mai reci.

Corpul uman este un generator de radiaţii infraroşii care se transmit mediului înconjurător, cel mai mult la contactul cu obiecte metalice sau ziduri de beton şi cel mai puţin în aer. De aceea, temperatura mediului ambiant este optimă când este inferioară temperaturii corpului, astfel ca recepţia de căldură să fie egală cu producţia sa. Pielea are un rol deosebit în termoreglare, 82% din căldura corpului fiind cedată mediului prin intermediul ei şi 50-60% din totalul pierderilor fiind prin radiaţie calorică.

Efectele radiaţiilor infraroşii pot fi benefice sau nocive, în funcţie de doză şi de sensibilitatea organismului. Asupra pielii, expunerea mai intensă poate determina eritem reversibil iniţial, dar la expuneri ulterioare prelungite pot apărea arsuri cu leziunile caracteristice şi riscul de suprainfecţie. Asupra ochilor, aceste radiaţii pot produce cataractă, după expuneri repetate.

Asupra sistemului nervos, efectul radiaţiilor este cunoscut sub denumirea de insolaţie. Insolaţia este consecinţa expunerii capului descoperit la radiaţiile solare intense şi penetrarea acestora prin cutia craniană, cu lezarea meningelui. Manifestările clinice sunt: paloare, creşterea pulsului, tegumente uscate şi calde, iar în cazurile grave convulsii, comă şi chiar deces. Formele uşoare, din fericire şi cele mai frecvente, se caracterizează prin dureri de cap, vâjâituri în urechi, dilatarea pupilelor şi o stare uşoară de somnolenţă.

ATENŢIE!

Tratamentul insolaţiei constă în sistarea expunerii la soare şi transportarea bolnavului într-un loc răcoros, aplicarea de comprese reci pe cap, administrarea de lichide, sau, în cazurile mai grave, perfuzii şi puncţie lombară la spital. Profilaxia insolaţiei se face prin acoperirea capului şi evitarea expunerii la radiaţiile solare, atât în condiţii de muncă, cât şi în alte împrejurări în care numai ignorarea şi subestimarea riscului pot determina apariţia tulburărilor menţionate.

REŢINEŢI!

Prezenţa acestor radiaţii în mediul înconjurător este una din condiţiile de existenţă a vieţii, constituind factorul principal generator de climă, iar în încăperi, prin încălzirea care asigură constanţa microclimatului, reprezentând factorul care asigură confortul termic. În perioadele de caniculă există o acumulare mare de căldură la nivelul solului şi construcţiilor, cu efecte de disconfort ce se resimt mai ales după-amiaza şi noaptea, cei mai mulţi acuzând insomnie. Persoanele cu diverse dezechilibre vor prezenta agravarea simptomelor, iar copiii, care sunt afectaţi în cea mai mare măsură, prezintă iritabilitate, tulburări digestive, transpiraţii etc. Profilaxia acestor tulburări se referă la metode individuale (evitarea expunerii la soare între orele 11 şi 17, consumul de apă minerală, sucuri de fructe sau ceaiuri în cantităţi mai mari, aproximativ 3-4 litri zilnic, alimentaţie mai uşoară şi limitarea sau chiar sistarea consumului de alcool şi cafea) şi măsuri colective (reducerea programului de lucru sau chiar întreruperea activităţii, amenajarea spaţiilor verzi etc.).