Dirijorul român Cristian Măcelaru alături de violonista scoţiană Nicola Benedetti şi Orchestra Simfonică din Philapdelphia au câştigat, duminică, un premiu Grammy pentru albumul "Wynton Marsalis: Violin Concerto".

Măcelaru este cel de-al doilea dirijor român care primeşte această distincţie, după Christian Badea în 1985.  

Albumul câştigător cuprinde lucrări de Wynton Marsalis: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Suita pentru vioară.  

Potrivit site-ului Adevarul.ro, Măcelaru şi Benedetti au mai fost nominalizaţi şi la categoria Best Contemporary Classical Composition, care a fost câştigată însă de "Higdon: Harp Concerto", compus de Jennifer Higdon.

Cristian Măcelaru s-a format ca violonist în Timişoara, devenind la 19 ani cel mai tânăr concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami. "Am crescut într-o familie cu zece fraţi în care era un program foarte bine definit, de şcoală şi studiul muzical. La sfârşitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activităţile din casă se reduceau la făcut focul şi ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. Dimineaţa eram la şcoală, iar ziua studiam", a povestit dirijorul în 2019 în cadrul unui interviu pentru Radio România Muzical.

În luna noiembrie a anului trecut, artistul român a fost numit director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, funcţie ce va fi preluată începând cu anul 2021. În prezent el este dirijor şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln - Germania, însă dirijează cu regularitate orchestre de top din America de Nord precum: Orchestra Simfonică din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony. 

Marea câştigătoare de duminică seara a fost Billie Eilish care a strâns cinci premii Grammy din cele şase nominalizări. Piesa sa "Bad Guy" a primit premiul "Piesa anului". 

Ascultă un concert dirijat de artistul român şi un interviu cu acesta:

Ascultă una dintre melodiile de pe albumul premiat cu Grammy: