Vineri, 11 octombrie 2019, la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Oradea s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a acţiunii #ErasmusDay 2019. În cadrul acestui eveniment a avut loc o diseminare a celor două proiecte Erasmus+ derulate în şcoală şi o activitae sportivă deosebită.

Primul, "EUropean practical training for IT skills enhacement and career development - EU for IT career", un proiect Erasmus+ KA1 VET (Mobilitatea elevilor) s-a adresat elevilor de liceu din clasele de informatică şi a avut ca obiectiv facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă a tinerilor aflaţi în etapa de formare profesională.

14 elevi din clasa a IX-a, care au participat la un stagiu de formare de 10 zile în Portugalia, şi-au prezentat experienţa câştigată în domeniul IT, pe parcursul celor două săptămâni, în faţa colegilor de gimnaziu şi a cadrelor didactice.

Cel de-al doilea proiect, "Inclusion by sports" Erasmus+ KA2 (Parteneriate de schimb interşcolar), se adresează elevilor de gimnaziu şi are ca obiectiv principal combaterea excluziunii sociale, a abandonului şcolar şi a altor obstacole cu care se confruntă elevii noştri, prin activităţi sportive şi fizice desfăşurate în şcoală şi prin şcoală.

22 de elevi de gimnaziu, clasele a VII-a şi a VIII-a, vor participa la mobilităţile din Suedia, Turcia şi Bulgaria. Până acum au avut loc trei mobilităţi, în Suedia, România şi Bulgaria, urmând ca în anul viitor să se desfăşoare alte două, în Suedia şi Turcia. Cei 12 elevi care au efectuat deja mobilităţile, au povestit colegilor şi profesorilor experienţele prin care au trecut, în Suedia şi Bulgaria.

La sfârşitul informărilor, elevilor şi profesori lor partipanţi li s-au înmânat Certificatele de participare.

A doua parte a evenimentului s-a desfăşurat în curtea şcolii unde peste 50 de elevi au făcut un antrenament de Kangoo Jumping în vederea participării la evenimentul din 13 octombrie #OraDeAbaterecordul pentru a intra în Cartea Recordurilor, eveniment ce l-am inclus şi în proiectul nostru.

În acelaşi timp, evenimentul s-a vrut a fi şi un mijloc de atragere a profesorilor şi a elevilor în proiectele Erasmus+.

Prof. Sandor Traier,
coordonator de proiect