Pasionaţii de obiecte unice, realizate de meşteri populari, trebuie să treacă în acest weekend prin Parcul Bălcescu, unde, vineri, au descins peste 100 de astfel de artizani din România şi din Republica Moldova. 

Între atracţiile celei de-a XXVI-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari de numără ii, inclusiv unele specifice judeţului Bihor, precum şi figurine din lut, respectiv obiecte din ceramică, realizate de doi meşteri de peste Prut, care se află pentru prima oară la Oradea. 

Este vorba despre Ruslan Scutelnic, din Chişinău, care face figurine din lut, cu moşi care stau pe butoaie de vin, precum şi halbe, respectiv despre Zaharia Triboi care realizează oale şi ulcele din ceramică neagră din Nisporeni. Figurinele din lut costă 40 sau 50 de lei, în timp ce o pleoscă din ceramică neagră costă 180 de lei. 

Tot la Târg, vizitatorii pot cumpăra sticle care au în interior lemn sculptat, realizat de Alexandru Arvai din Maramureş. Lemnul este sculptat cu ustensile speciale direct în sticle. Din Câmpeni, judeţul Alba, Iosif Trifuţ a adus tot soiul de modele de opinci din piele (foto). O pereche costă 200 de lei. 

Ca de obicei, la Târg sunt mai multe standuri cu ii şi alte creaţii vestimentare populare. Iile se vând cu 250 de lei, cele mai simple, şi chiar şi cu 500 de lei, cele cu motive deosebite. Între acestea se numără şi ii din Bihor, realizate de Viorica Ştiube şi fiica ei, Andreea Roxana, din Dobreşti. 

Din Vâlcea a venit şi anul acesta la Oradea Constantin Manoli, în vârstă de 82 de ani, care a adus mai multe obiecte, în special linguri, sculptate în lemn cu motive româneşti. "Fac asta de 52 de ani, ca un hobby ajuns în stadiu de viciu", a mărturisit Manoli, fost profesor de limba română. Din Arad, Gheorghe Cosma, şi el la o vârstă venerabilă, a adus ustensile pentru cei care încă mai lucrează pământul: furci, cozi pentru coasă şi pentru greble. 

În Parcul Bălcescu au mai fost aduse ouă încondeiate cu 10 sau 25 de lei, icoane din lemn, împletituri din nuiele, turtă dulce în diverse forme, mici figurine tradiţionale cu cupluri îmbrăcate în costume tradiţionale româneşti. 

Târgul Meşterilor Populari este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor". Orădenii îl pot vizita sâmbătă între orele 9 şi 20, respective duminică între orele 9 şi 19.