Aproape 2.000 de câini din 20 de ţări europene s-au adunat, în acest weekend, la Cetate, la „Halloween Dog Show”, o competiţie canină organizată de Asociaţia Chinologică Metropolitană Oradea, intitulată astfel deoarece anual se organizează în preajma sărbătorii sperieturilor.

Potrivit preşedintelui asociaţiei, Călin Mitra, ediţia este una record, din perspectiva numărului de înscrişi. „Am avut azi (n.r. sâmbătă) în concurs, de dimineaţă 656 de câini, iar după-amiază 682. Mâine vom aveam 624”, a declarat Mitra pentru BIHOREANUL. Aşa cum se procedează la aceste competiţii internaţionale, câinii au fost împărţiţi în diferite grupe (de pildă, câini ciobăneşti, câini aportori, scotocitori şi de apă, ogari, câini de agrement şi companie), fiind jurizaţi de arbitri recunoscuţi la nivel mondial, după criterii clare.

Cei mai mulţi câini au venit, fireşte, din România, apoi din Ungaria şi Polonia. O surpriză pentru organizatori este că a patra ţară în clasamentul naţiunilor prezente la concurs este Franţa.

Printre rasele prezente la concurs se numără ciobănescul belgian, bulldog, ciobănescul german, ogarul afgan, collie, teckel, pointer englez, jack russell, caniche, retriever.

Concurs canin la Oradea

Sâmbătă seară, în curtea Palatului Princiar din Cetate, câştigătorii fiecărei grupe jurizate în timpul zilei au concurat din nou, la aşa-numitul „Best in Show”. Coordonaţi de stăpânii lor, pe care nu-i ratau din ochi, câinii au trebuit să-şi prezinte calităţile şi aptitudinile, în privinţa posturii şi disciplinei.

Concursul continuă şi duminică, începând cu ora 10, în şanţul Cetăţii. "Best in show" pentru grupele de duminică va debuta la ora 14.