Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat cu 10.000 lei firma Alka pentru campania publicatară care asocia dulciurile produse de firmă cu fotografii considerate având „tentă sexuală”.

Sancționarea reprezintă o premieră, Alka fiind prima companie privată amendată de CNCD, scrieG4media.ro

”Campania publicitară pentru produsele Alka, care are ca scop promovarea produselor prin asocierea cu imagini în care se regăsesc preponderent femei, imagini însoțite de mesaje care în mod vădit au tentă sexuală, promovează o imagine degradantă şi ofensatoare asupra femeilor şi aduc atingere demnităţii femeilor promovând sexismul şi obiectificarea acestora, reprezintă faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se arată în comunicatul CNCD.

Este vorba despre o campanie outdoor mai veche, datând din anul 2018. La acea vreme au fost amplasate zeci de afișe și panouri în toată țara, în care apar cu preponderență femei gustând din dulciurile companiei. „Îi place cu ochii închiși”, „Îi place ce-i mai bun: crema” și „Îi plac combinațiile” sunt doar câteva dintre mesajele folosite de Alka. 

Potrivit site-ului ongen.ro, ce aparține Coaliției pentru egalitatea de gen, sesizările au fost făcute de mai multe organizații, membre ale coaliției. „Ipostaza în care sunt portretizate femeile este ofensatoare și degradantă, de vulnerabilitate, de supunere și acceptare. Asocierea femeilor cu actul sexual și portretizarea lor în astfel de ipostaze ajung să normalizeze discursul misogin în spațiul public”, se arată pe site-ul coaliției.

Tot miercuri, alte sancțiuni în valoare de 10.000 lei au primit și Mihai Chirică, primarul municipiului Iași, respectiv Adrian Hobjilă, vicepreședinte USR Botoșani, pentru afirmații publice considerate discriminatoare.

“O să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină șefi”, a spus în septembrie anul trecut Mihai Chirică. “Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”, a spus la finele lui 2019 Hobjilă.