Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care sunt dublate alocaţiile la 600 lei, respectiv la 300 de lei.

Adevărul.ro scrie că premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că, cel mai probabil, termenul de intrare în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii va fi prorogat. "Cel mai probabil, soluţia pe care vor merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii", a spus Orban, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Premierul a afirmat de mai multe ori că PSD dă dovadă de iresponsabilitate crescând alocaţiile din nou.

Joi, preşedintele spunea că nu are de gând să refuze promulgarea legii care dublează alocaţiile pentru copii, precizând că aşteaptă soluţii de la Guvern.

"Poziţia preşedintelui este firească. A spus că intenţia domniei sale este aceea de a promulga legea. Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat, iar aici ştiţi foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie", a spus Ludovic Orban, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Potrivit proiectului de dublare a alocaţiilor propus de PSD şi adoptat de Parlament, "alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap".

Acum alocaţia pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani este de 300 de lei, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani este de 150 de lei. De asemenea, alocaţia este de 300 de lei şi pentru copiii cu dizabilităţi şi cu vârste între 3 şi 18 ani.

UPDATE:

Guvernul Ludovic Orban va adopta, săptămâna aceasta, o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea cu cel puţin jumătate a an, până la 1 iulie 2020, a plăţii alocaţiilor dublate pentru copii, a declarat pentru G4Media.ro vicepremierul Raluca Turcan.

"Pentru că PNL este într-un dialog continuu cu preşedintele Klaus Iohannis, promulgarea de astăzi a legii privind alocaţiile va fi completată de o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Actul normativ va proroga intrarea în vigoare a legii de dublare a alocaţiilor până la prima rectificare bugetară din acest an, la începutul lunii Iulie, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Presiunea care apasă bugetul din acest an, din motive ce ţin de politica falimentară a fostului guvern, dorim să nu afecteze copiii din România", a declarat Turcan pentru G4Media.ro.