Luni, 9 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Criminali din tată-n fiu

Pe bună dreptate, lumea comentează: „Mulțumim, PSD-ului!”. Un ucigaș bihorean eliberat după numai 10 ani de închisoare, profitând de recursul compensatoriu, a lovit din nou, ucigându-şi cu sânge rece nevasta..

BIHOREANUL vă prezintă detaliile îngrozitoare ale unei povești care arată unde poate duce iresponsabilitatea guvernanților: Iosif Vențel, un aleșdan de 47 de ani, și-a ucis cu toporul prima nevastă și, pus în libertate după numai 10 ani, a sugrumat-o pe a doua, la numai câteva luni după ce și fiul său îşi omorâse concubina la fel de crud, ceea ce în comunitatea din Aleșd le-a adus „faima” de familie de ucigași.

Dacă ar fi luat în serios trecutul lui Vențel, care a făcut pușcărie pentru uciderea primei concubine, cea de-a doua ar fi fost, poate, și astăzi în viață. Dar la fel s-ar fi întâmplat și dacă legea recursului compensatoriu nu ar fi existat…

Măcel la ITP
Un control de proporţii declanşat de RAR în Bihor după articolul „Mafioţi pe 4 roţi” s-a lăsat cu închideri de staţii ITP şi cu suspendarea unor inspectori auto.

Stimulată de dezvăluirile BIHOREANULUI, cea mai amplă verificare RAR din ultimele trei decenii a blocat 7 staţii ITP din 27 verificate, între care şi una din cele „protejate” de fostul şef RAR Oradea, Ioan Lupaş, acuzată că ar continua să admită în trafic maşini cu defecţiuni. Detalii în exclusivitate, despre o reţea care pune în pericol siguranţa traficului!

Hoaţe la Primărie

BIHOREANUL a descoperit încă o trăznaie monumentală! Două proaspăt foste funcţionare ale Primăriei Nojorid, din care una cu condamnare penală la activ, sunt cercetate de procurori fiindcă li s-au „lipit” de degete banii contribuabililor.

Inspectoarea Luminiţa Chifor şi referenta Florica Crainic au fost obligate să demisioneze şi apoi denunţate la Parchetul Oradea, după ce au delapidat aproape 100.000 lei din taxele şi impozitele localnicilor, cărora în schimbul banilor le-au emis chitanţe falsificate. Vezi cu ce tertipuri încearcă să scape de răspundere!

Capul lui Stănel vrem!

Opoziția din Consiliul Local, dar şi din afar lui, precum și Coaliția Rogerius cer demiterea directorului societăţii Termoficare Oradea, Stănel Necula, condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupţie.

Susținător declarat al eliminării corupților din funcțiile publice, primarul Ilie Bolojan tărăgănează însă suspendarea mandatului lui Necula, iar juriștii societăţii se pregătesc să-l apere, susţinând că interdicția aplicată de instanţă acestuia, de a mai administra firme, nu îl afectează deoarece... este doar director.

Digitalizare cu forţa

Primarul Ilie Bolojan îi trimite pe orădeni să-și achite dările şi să-și înregistreze cererile prin internet. Ca să stimuleze contribuabilii să folosească aplicațiile digitale, Primăria va taxa de la anul cu 10 lei toate operațiunile prestate pe loc la ghișee și va acorda reduceri de 8% celor care plătesc în avans şi online impozitele, adică dublu față de bonificaţia acordată celor care aglomerează piramida.

Atâta doar, că asta îi dezavantajează pe cetăţenii vârstnici, dar şi pe minoritarii maghiari, pentru care municipalitatea nu s-a gândit să traducă aplicaţiile online. Motivul? „Există Google Translate”...

Cartea cărţilor

De un deceniu şi jumătate, cartea unui orădean este cel mai bine vândut manual de germană. Volumul „Limba germană. Simplu şi eficient”, scris de Orlando Balaş, lector la Universitatea din Oradea, e folosit de elevi şi studenţi din ţară, dar şi de români emigraţi în Germania, dezvăluindu-le secretele gramaticii germane chiar fără a merge la cursuri.

În fiecare toamnă, după ce încep cursurile şcolilor şi facultăţilor, cartea lui Orlando dispare din librării, fiind recomandată de profesorii de germană din toată ţara. Cea mai nouă ediţie, a 16-a, a ajuns de curând pe rafturi....

Iată, vin colindători!  

Înainte să fie vizitaţi la casele lor de către colindători, în Ajunul Crăciunului, orădenii sunt îmbiaţi cu concerte de cântece de sezon şi nu numai, programate în piaţa publică, în săli de evenimente şi prin pub-uri.

Între acestea se numără un spectacol al apreciatului Ştefan Hruşcă, programat pe scena Târgului de Crăciun, un concert al Orchestrei Radio din Ucraina, precum şi un concert al trupelor locale, în frunte cu rockerii de la „Fraţii Jdieri”, organizat în scop caritabil.

ORADEA NOASTRĂ

Reciclare ca la carte!

De la preşcolari la liceeni, cu toţii vor trebui să înveţe lecţia reciclării! O lege nouă obligă toate unităţile de învăţământ să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor în fiecare clasă.

O parte a şcolilor din Oradea nu vor simţi nicio schimbare din simplul motiv că deja au în fiecare clasă cel puţin două coşuri de gunoi. În multe altele, însă, lecţia va trebui predată şi profesorilor, şi elevilor... Chiar şi Primăriei, care habr nu avea de aceasă obligaţie, care o priveşte în mod direct!

Noul şef al Direcţiei Silvice, Călin Horgoş: „În Bihor nu se fură lemne cu camioanele”

Instalat la conducerea Direcţiei în urmă cu trei luni, după ce a câştigat un concurs în acest sens, şeful Direcţiei Silvice Bihor, inginerul silvic Călin Horgoş, membru PSD de două decenii, susţine că în judeţul nostru dispar ilegal lemne în cantităţi insignifiant de mici. În plus, bihorenii dovedesc că respectă pădurea şi prin faptul că aruncă între copaci tot mai puţine gunoaie. BIHOREANUL l-a intervievat pe noul director.

Plan de rezervă

Consiliul Local Oradea a aprobat prelungirea cu doi ani a contractului de prestări servicii încheiat cu firma RER Vest pentru salubrizarea oraşului, colectarea deşeurilor menajere şi deszăpezire, contract care expiră luna viitoare. Măsura este menită să asigure continuitatea serviciilor până la desemnarea noului operator, printr-o licitaţie încă în desfăşurare.

Stăpâna Cetăţii

Se spune că nimeni nu poate să-şi aleagă pisica pe care o vrea ca animal de companie, ci felina îşi alege locul în care vrea să trăiască. Aşa a făcut şi Mici, o pisică cu botic roz şi blană negru cu alb, care îşi duce veacul în Cetatea Oradea. Şi n-are defel o soartă grea, căci e iubită şi îngrijită deopotrivă de chiriaşii, angajaţii şi turiştii fortăreţei...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Orădeni cu dizabilităţi, căraţi pe braţe de angajaţii Primăriei, ca să depună o petiţie; Intoxicație cu monoxid de carbon la o fermă a grupului Nutrientul; Captură uriașă: Peste 4,5 milioane de țigări de contrabandă, la o firmă din Borș; Mandat pe numele bihoreanului care şi-a torturat concubina până când femeia s-a spânzurat; Autostrada din Bihor, plătită cu fonduri UE; Economistul econom: Ministrul Marcel Boloş are peste 600.000 lei în 13 conturi bancare; Are doar 16 ani, dar a fost admisă la facultate cu nota 10!; Bătaie pe cadavre la spitale: Firmele de servicii funerare vin după decedaţi cu... camionul; O tânără de 29 de ani din Oradea a ajuns la închisoare după ce a scos credite cu acte false; George Puşcaş a fost declarat fotbalistul român al anului 2019, Elvira Rîmbu - numită din nou director interimar la Teatru, iar Felix Cozma a fost schimbat de la şefia ANFP. "O să-mi caut un loc de muncă", spune PSD-istul.