Luni, 16 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Stați în casă!

În plină criză a coronavirusului, Bihorul este unul dintre judeţele cele mai expuse din cauza aşezării pe frontiera de vest, tranzitată de mii de români „refugiaţi” din Italia.

Autorităţile reuşesc să ţină sub control doar persoanele care intră în ţară şi declară sincer de unde vin, dar nu-i pot depista decât accidental pe cei care mint şi nu-i pot păzi pe suspecţii izolaţi la domiciliu.

Depistarea unei gravide care a născut în Oradea după ce venise din Italia, dar a minţit că fusese în Germania, şi diagnosticarea unei bihorence care a mințit că a fost doar în Ungaria, demonstrează că răspândirea îmbolnăvirii nu poate fi ţinută sub control dacă oamenii fentează regulile.

Criza fără precedent provoacă reacții din cele mai diverse: populaţia începe să golească magazinele și farmaciile de produse specifice, ba chiar unii, precum fostul city-manager al Oradiei, Dacian Palladi, aleg să se izoleze complet în propriile case, considerând că numai așa mai au o șansă de a supraviețui.

Popă contra popă

Credincioșii ortodocşi din Rogerius protestează contra demolării bisericii din lemn din fața policlinicii Spitalului Municipal.

Conflictul care îi opune pe fidelii fostului şi actualului paroh este amplificat de Primărie, care a întârziat autorizarea construirii unei noi biserici, pe care noul preot Ciprian Mega o finanțează din banii încasați pe filmul „Dimineața care nu se va sfârși”, vândut rețelei Netflix.

Culpă în dispută

Un nou scandal cu polițiști! Şeful de post din Remetea, agentul Liviu Gavril, a făcut praf Loganul de serviciu. Deși polițistul a izbit pe contrasens o altă maşină, rutieriștii din Beiuș au hotărât că accidentul s-a produs din culpă comună, spre nemulţumirea şoferiţei ”atinse”, care îi acuză că vor să-și scape colegul de răspundere, pentru a nu fi pus la plată.

Plagiat confirmat

BIHOREANUL a avut dreptate. Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis: profesoara Simona Cavalu, de la Facultatea de Medicină din Oradea, a plagiat grosolan cartea unui profesor englez.

Deşi Cavalu a încercat să-i fenteze, depunând la dosar o variantă cosmetizată a cărţii pe care a semnat-o, din care a scos ce furase din volumul original al lui Martin Hollins, magistraţii au stabilit că plagiatul este limpede şi au obligat-o să-şi retragă „opera” din circuit.

ORADEA NOASTRĂ

Oradea, noul Felix

După ce anul trecut a început demersurile pentru a obţine statutul de staţiune turistică de interes naţional, Oradea vrea mai mult.

Acum, municipiul încearcă să devină şi staţiune balneară, ceea ce va permite accesarea de fonduri europene pentru clinici care folosesc apa termală. Şi va face din Oradea o concurenţă pentru Băile Felix şi 1 Mai...

Ape în chirie

În ciuda numelui, Crişul Repede străbate molcom Oradea, de la vest la est, asigurându-le orădenilor un loc perfect de promenadă. Chiar şi în centrul oraşului, pe malurile râului, atmosfera îndeamnă la calm şi relaxare.

Pe asta au mizat şi câteva firme din oraş, care au concesionat tronsoane din cursul de apă sau din malurile sale, în scopuri de agrement. BIHOREANUL vă spune cine sunt și pe câți bani s-au înstăpânit pe malurile apelor...

Eco-Profesoarele

Şcoala românească este deficitară în eco-pregătirea elevilor. Prea puţini şcolari află de la dascăli ce înseamnă reciclarea şi că gunoaiele trebuie neapărat colectate separat, aşa că două orădence şi-au propus să suplinească acest neajuns.

Ana Magda şi Alina Hoza au înfiinţat o asociaţie dedicată promovării reciclării, Anima Verde, iar BIHOREANUL vă spune povestea lor.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Bolojan: Nu se pune problema unor exproprieri pe Sucevei; Ludovic Orban l-a anunţat pe Ilie Bolojan candidat la Primăria Oradea; Oradea va avea un drum nou de legătură cu comuna Nojorid; Poliţiştii antidrog au descins la magazinul cu produse din canabis din Oradea; Termene la șantierele Oradiei; Șefi noi la Universitatea din Oradea; 5 asocieri de firme se bat pentru autostradă...