Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi-a ieşit din fire la o conferinţă de presă susţinută în comun cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, la Casa Albă. Trump s-a arătat deranjat de întrebările incomode ale reporterilor, iar după ce a acuzat presa că este coruptă, a ieşit fulger din sală, lăsându-şi în urmă omologul.

Potrivit Digi24.ro, scena s-a petrecut în contextul în care jurnaliştii au vrut să afle ce anume l-a rugat Trump pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să investigheze în cazul lui Joe Biden.

"Dacă presa ar fi corectă, cinstită, dreaptă şi puternică, am fi o naţiune şi mai măreaţă. Am fi o naţiune şi mai măreaţă dacă nu am avea posturi ca CNN unde sunt oameni corupţi. Vă mulţumesc tuturor!", a spus Trump.

După ce s-a răfuit cu presa, liderul SUA a ieşit fulgerător din sală şi l-a lăsat în urmă pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto, care participa şi el la conferinţă. Gestul său lipsit de politeţe şi diplomaţie a fost criticat în lumea întreagă.

Camera Reprezentanţilor din SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden, aminteşte Digi24.

În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor i-a trimis citaţii secretarului de Stat Mike Pompeo prin care îi solicită să ofere toate documentele referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

Scandalul a pornit de la o conversaţie telefonică pe care Donald Trump a avut-o cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la 25 iulie anul acesta. 

Stenograma convorbirii arată că preşedintele american a făcut presiuni asupra omologului său ucrainean pentru a demara o anchetă în privinţa fostului vicepreşedinte Biden şi a fiului lui, care era în consiliul de administraţie al unei companii, Burisma, deţinute de un oligarh ucrainean. (Numirea lui Hunter Biden în această companie s-a făcut în mai 2014, după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici fusese alungat de la putere prin protestele din Piaţa Maidan şi după ce Rusia începuse procesul de anexare a Crimeei.)