Oradea îşi va dubla la 20 numărul de tramvaie moderne pe care le va achiziţiona pe bani europeni. Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi cea de-a doua etapă a proiectului privind modernizarea parcului de tramvaie în cadrul căreia vor fi achiziţionate încă zece tramvaie Astra Arad la un preţ de 1,9 milioane euro bucata.

Licitaţie pe două loturi

"A fost o licitaţie cu două loturi. Primul lot de zece tramvaie, pentru care aveam finanţarea asigurată este deja în execuţie. Pentru lotul al doilea am prevăzut o clauză în contract că vom da ordinul de începere a lucrărilor de execuţie doar după ce avem asigurată finanţarea", a explicat pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan.

Municipalitatea a scos la licitaţie achiziţia tramvaielor în două loturi pentru că nu avea certitudinea că va reuşi să atragă suficiente fonduri europene pentru cumpărarea a 20 de tramvaie aşa cum îşi dorea de la bun început.

"Pentru prima etapă a proiectului privind modernizarea parcului de tramvaie a fost deja semnat contractul de finanţare precum şi cel de furnizare. Etapa a II-a a fost gândită ca rezervă. Nu ştiam dacă banii europeni alocaţi vor fi suficienţi. Acum lucrurile s-au concretizat, am intrat în faza de precontractare a finanţării europene iar pentru continuarea proiectului este necesară adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local", le-a explicat consilierilor locali directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Primele tramvaie vin anul viitor!

Concret, valoarea totală a celei de-a doua etape a proiectului se ridică la 88,6 milioane lei plus TVA, sumă din care contribuţia bugetului local se va ridica la 14,1 milioane lei reprezentând cheltuielile neeligibile din proiect şi contribuţia proprie de 2% în valoare de 1,5 milioane lei.

La fel ca în cazul primului lot municipalitatea va achiziţiona zece tramvaie cu câte 160 de locuri, eficiente din punct de vedere energetic, dotate cu sistem de recuperare a energiei, aer condiţionat şi loc pentru persoanele cu dizabilităţi.

Potrivit contractului semnat cu SC Astra Vagoane Călători SA, singurul producător care s-a prezentat la licitaţie, primele patru tramvaie din primul lot vor fi livrate în luna octombrie a anului 2019 iar celelalte şase în cursul anului 2020. Tramvaiele din lotul doi vor veni la Oradea abia din anul 2021. Contractul urmează să fie derulat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.