Preşedintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a demisionat, vineri, la doar două săptămâni după ce a fost validat în funcţie.

Anunţul a fost făcut în cadrul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc vineri, şi în care s-a vorbit despre remanierele din Guvern și despre stabilirea unei date pentru congresul PSD care va decide liderii partidului. 

Stănescu nu şi-a argumentat public decizia. Presa centrală scrie, însă, că demisia a venit ca urmare a neînţelegerilor cu preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă.

Concret, premierul a susţinut în discursul său din cadrul CEX necesitatea organizării congresului pentru alegerea noii conduceri cât mai curând, în timp ce Paul Stănescu voia ca acest congres să fie organizat după alegerile prezidenţiale.

Potrivit adevărul.ro, în întâlnirea de vineri au existat două tabere, una a Vioricăi Dăncilă, care a susţinut organizarea congresului cât mai repede și în care s-au alăturat Niculae Bădălău Marian Oprişan, şi Dumitru Buzatu și cea de-a doua care dorea amânarea acestuia până după prezidențiale susținută de Paul Stănescu și primarul Capitalei Gabriela Firea.

Până la urmă, PSD-iştii au optat pentru varianta înaintată de Dăncilă, aşadar Congresul naţional al partidului va avea loc pe 29 iunie. În cadrul acestuia ar putea să fie stabilit candidatul PSD la prezidenţiale.

Totuşi, parlamentarii din tabăra Paul Stănescu, Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea ar putea vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, cu scopul de a susţine ulterior (re)instalarea lui Mihai Tudose în fruntea Executivului.