Pesediştii bâjbâie cu propunerea pentru postul de comisar european, după ruşinoasa respingere a Rovanei Plumb. Dan Nica a fost, în final, propus marţi comisar de Viorica Dăncilă în ședința CEX și a fost acceptat de liderii social democrați.

Hotnews scrie că decizia este una surprinzătoare în contextul în care, înaintea ședinței CEX, erau vehiculate intens două nume: Mihai Fifor - susținut de Viorica Dăncilă și Victor Negrescu susținut de Lia Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu.

Pe de altă parte, Dăncilă anunțase înaintea ședinței cu social democrații că nu se va lua o decizie în acest sens, dar în final ea s-a luat, după discuții controversate. Surse social democrate au declarat că în interiorul PSD nu a fost deloc agreată o eventuală propunere a lui Mihai Fifor, iar Viorica Dăncilă a încercat să amâne decizia. Colegii i-ar fi cerut premierului să le spună ce variantă are, iar în acest context Dăncilă a anunțat că îl susține pe Nica, liderul europarlamentarilor PSD.

De menţionat că şi la începutul lunii august, când premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles o scrisoare prin care propunea două nume pentru funcția de comisar european, pe lângă cel al Rovanei Plumb figura şi cel al lui Dan Nica.

Dăncilă a discutat telefonic cu Ursula von der Leyen pentru a o informa de propunerea lui Dan Nica. Potrivit unor surse social-democrate, șefa desemnată a Comisiei Europene i-ar fi solicitat premierului și o variantă de rezervă, o femeie, astfel că PSD a votat ca o a doua propunere de comisar european pe Gabriela Ciot, în prezent secretar de stat în MAE.

Noul comisar propus de Viorica Dăncilă este și el un personaj controversat politic. Fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Năstase, între 2000 și 2004, Nica a fost acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft, faptă care s-a prescris, iar cazul clasat în mare parte. De asemenea, Dan Nica a fost vizat alături de foștii miniștri de Interne Marian Săniuţă și Vasile Blaga și în dosarul EADS, vizând posibile fapte de corupţie la încheierea contractului de 750 milioane euro privind securizarea frontierelor. Dosarul a fost însă clasat.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către președintele PE David Sassoli. Ursula von der Leyen a cerut luni României și Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri.