Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost prins cu afirmaţii false. Într-o emisiune la Digi24, el a susţinut că l-a cunoscut pe fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei, care i-a împărtăşit drama prin care trecea.

Andrei Ursu a replicat prompt arătând că nu-l cunoaşte personal pe Tăriceanu, că nu i-a fost student şi că totul este "o manevră politicianistă dezgustătoare". Obligat de împrejurări, Tăriceanu a spus că la mijloc a fost "o regretabilă confuzie".

"Mi-a fost chiar student..."

Invitat, joi, în "Jurnalul de seară" de la Digi24, Călin Popescu Tăriceanu a amintit de tragedia lui Gheorghe Ursu, disident ucis în închisoare, şi a afirmat că l-a cunoscut pe fiul acestuia, care i-a fost student şi chiar i-a împărtăşit drama prin care trecea.  

"Întâmplarea face, de exemplu, că băiatul disidentului Gheorghe Ursu mi-a fost chiar student şi subiectul acesta a venit să ni-l împărtăşească, mie şi încă unui coleg de-al meu, cu mare frică, pentru că era... se temea că acest lucru ar putea să aibă consecinţe asupra lui, urmă să-şi pregătească examenul de diplomă...", a declarat Tăriceanu.

Declaraţia vine în contextul în care ALDE a cerut demiterea procurorului general Augustin Lazăr pe motiv că acesta, în anii comunismului, în calitate de preşedinte al Comisiei de liberări condiţionate de la Penitenciarul Arad, a dat aviz negativ eliberării anticipate a deţinutului politic Iulius Filip.

Manevră "dezgustătoare"

Într-o scrisoare, fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, a arătat că afirmaţiile sunt complet false, întrucât nu l-a cunoscut niciodată personal pe Călin Popescu Tăriceanu.

"Înţeleg că domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost cadru didactic la Facultatea de Construcţii. Eu nu am urmat această facultate, ci pe cea de Automatizări şi Calculatoare, la Institulul Politehnic Bucureşti. La momentul uciderii tatălui meu de către Securitate, în închisoare, eu nu mai eram student de doi ani. Am terminat facultatea în anul 1983, deci nu avea cum să-mi fie teamă că acest lucru ar putea să aibă consecinţe, pentru că ar fi urmat să-mi pregătesc examenul de diplomă. Deci, nu cred că mai e nevoie să menţionez că aceste afirmaţii ale politicianului Călin Popescu Tăriceanu sunt în întregime false", a precizat Andrei Ursu.

Tot el este convins că Tăriceanu nu a făcut o eroare nevinovată. "Faptul că domnia să pretinde că eu aş fi venit la el să-i «împărtăşesc» subiectul uciderii în închisoare a tatălui meu, disidentul Gheorghe Ursu, găsesc că este o manevră politicianistă dezgustătoare. Nu mi se pare efectul unei memorii defecte. Orice om care a trăit în perioada dictaturii ceauşiste şi a terorii Securităţii ştie că a discuta cu cineva despre acest subiect însemna cu necesitate ca acea persoană să-mi fie foarte apropiată. Mai mult, să fi avut încredere totală în el că nu mă va turna Securităţii. Nu e plauzibil, deci, că pe domnul Tăriceanu îl înşală memoria".

A fost... "o regretabilă eroare"

După apariţia replicii lui Andrei Ursu, şeful Senatului a susţinut că, de fapt, l-a confundat pe acesta, la mijloc fiind "o regretabilă eroare". "Era vorba de un alt student, un băiat înalt, subţirel şi brunet care trăia şi el o dramă oarecum similară", a susţinut Tăriceanu.

"Vă reamintesc că am fost printre primii care au cerut demisia procurorului Augustin Lazăr tocmai pentru că am considerat că un om angrenat în prigonirea opozanţilor regimului comunist, precum a fost şi tatăl dvs., nu îşi are locul într-o funcţie publică de asemenea nivel. Am refuzat, din acelaşi motiv, să merg la discuţiile cu preşedintele României de la Cotroceni", a mai precizat şeful ALDE. 

"Atât timp cât mi-am asumat cu fermitate această bătălie, nu văd ce capital politic aş fi putut obţine doar relatând o discuţie de acum aproape 40 de ani cu fiul unui mare disident. A mă acuza de "manevre insalubre" înseamnă a crede că eu aş fi mizat total şi nejustificat pe complicitatea dvs. în perpetuarea a ceea ce numiţi o minciună abjectă, că nu aş fi luat în calcul nicio clipă o reacţie a dvs. mai mult decât firească de dezminţire, ceea ce s-a şi produs, de fapt. Chiar credeţi că aş fi putut fi atât de naiv?", a mai transmis Tăriceanu.