Robotics Championship, cel mai mare concurs de robotică din vestul ţării, va avea loc sâmbătă şi duminică la Era Park Oradea. Concursul adună studenţi din ţară şi din străintate, aceştia venind la Oradea din ţări precum Tunisia şi Coreea de Sud.

Concursul, aflat la a noua ediţie, este organizat de studenţii şi profesorii de la Departamentul de Robotică şi Mecatronică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din cadrul Universităţii din Oradea. Acesta are ca scop dezvoltarea roboticii autonome, dar și dezvoltarea unei noi generații de ingineri, programatori și proiectanți. 

Concursul va începe sâmbătă de la ora 10, când cele 68 de echipe înscrise în concurs îşi vor pune la bătaie cei mai inteligenţi roboţi. În total vor fi 11 probe.

Prima probă va fi Line Folower - cea mai veche a concursului - în care roboţii trebuie să urmărească o linie neagră continuă şi şerpuită.

Pe parcursul celor două zile de întreceri, probele vor deveni tot mai dificile. "În cadrul unei probe, roboţii vor merge pe tavan cu ajutorul unei turbine", a spus Daniel Anton masterand şi organizator al evenimentului. Turbina este un dispozitiv minuscul, de câțiva milimetri, încorporat în robot. Aceasta va absorbi tot aerul de sub robot şi, împreună cu cele două motoare ale acestuia, va face posibil mersul pe tavan. 

Prima ediţie a concursului a avut loc în 2010. "De la an la an, vin tot mai mulţi participanţi. Dacă la prima ediţie au concurat doar 6 echipe locale, în acest an s-au înscris 68 de echipe", spune Anton.

Acestea provin din Oradea, Timişoara, Cluj Napoca, Suceava, Bucureşti, precum şi din ţări ca Tunisia şi Coreea de Sud. Ele au în componenţă în total circa 200 de tineri.

Curioşii pot să meargă la Era Park, unde roboţii vor concura atât sâmbătă cât şi duminică, între orele 10 şi 18. În ultima zi, adică duminică, de la 18, cele mai bune echipe vor fi premiate de către organizatori.

Vezi mai jos videoclipul de prezentare a concursului!