Iubitorii de câini din Bihor primesc o veste foarte bună: Oradea se transformă în capitala căţeilor din rasa Boxer.

În premieră naţională, între 24 şi 26 mai, Şanţul Cetăţii din Oradea găzduieşte Expoziţia Mondială de Frumuseţe pentru rasa Boxer, la care vor concura peste 700 de câini din 37 de ţări. Evenimentul este organizat de Asociaţia Boxer Club Carpatia, membră a Asociaţiei Chinologice Române şi a Atibox (asociaţia internaţională a crescătorilor de boxeri).

Potrivit organizatorului Florin Stoboran, este pentru prima oară, din 1961 încoace, când o asociaţie din România reuşeşte să obţină dreptul de organizare a expoziţiei.

Evenimentul va debuta vineri, la ora 9, cu "Campionatul anului", la care s-au înscris 212 exemplare de boxeri. Sâmbătă şi duminică va avea loc expoziţia mondială propriu-zisă, cu 502 boxeri înscrişi. Sâmbătă, începând cu ora 10, se vor arbitra clasele mici (baby, puppy), iar duminică clasele adulte, de la ora 9.

Întrucât în Bihor singurul crescător de boxeri este organizatorul, expoziţia nu va avea înscrişi câini din judeţ. De altfel, nici din România nu vor fi prea mulţi. "Nu sunt mulţi crescători de boxeri în România, rasa nu este foarte bine reprezentată. Ceauşescu a interzis creşterea câinilor de rasă, iar boxerul s-a denaturat foarte mult. Este şi o rasă care necesită multă atenţie în reproducere, cu o mortalitate infantilă foarte mare", a explicat Florin Stoboran, joi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, câinii vor fi jurizaţi de 12 arbitri, majoritatea specialişti din străinătate.

Orădenii sunt invitaţi să urmărească acest spectacol. Preţul unui bilet de intrare va fi de 20 de lei.