Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional "Flori de mai" va avea loc, marţi, la Sala "Arcadia" a Teatrului Regina Maria unde sute de copii cu cerinţe educative speciale (CES) din circa 100 de unităţi şcolare se vor aduna şi îşi vor expune lucrările de pictură, vor dansa, vor cânta şi vor juca în mai multe scenete, orădenii putând să ia parte la momentele artistice ale elevilor. 

Evenimentul este organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă "Orizont" şi va începe la ora 10, potrivit unui comunicat de presă transmis luni. Scopul acestui festival este ca elevii cu dificultăţi să înveţe să comunice mai mult între ei, să fie mai încrezători în forţele proprii şi să se integreze în comunitate, dar și să își demonstreze abilitățile. 

„Prin activitățile propuse în cadrul proiectului ”Flori de Mai”, a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, am dorit să inițiem și să derulăm activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învătământul special bihorean, național și internațional, precum și să prezentăm momente artistice de calitate pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice”, arată comunicatul.

Festivalul se derulează sub formă de concurs cu tema Primăvara - anotimpul bucuriei şi are patru secţiuni: decoraţiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), muzică (cântece, instrumente muzicale), dans, teatru (scenete, confecţionare decor, costume) şi secţiunea DVD.

La teatru vor veni şcoli din toată ţara, dar şi din alte ţări precum Turcia, Grecia, Polonia, Ungaria şi Lituania. În total vor participa 97 de unităţi şcolare. Fiecare şcoală va avea propriul moment la fiecare secţiune, iar participanţii vor fi toţi elevi cu CES din şcoli speciale sau care sunt integraţi în învăţământul normal. La final, copiii vor fi premiaţi cu multe cadouri şi diplome.