Cuprinse în programul celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, vineri au avut loc, la sediul instituţiei două noi activităţi. Este vorba despre vernisarea expoziţiei de cărţi şi periodice publicate sub egida Editurii Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv lansarea unui volum de istorie rurală.

Expoziţia cuprinde circa 135 de volume, cu o tematică diversă, publicate de instituţia muzeală începând cu anul 1998, anul înfiinţării editurii, şi până astăzi. Cărţile sunt atât cataloage, cât şi volume de autor, lucrări ştiinţifice, volume dedicate unor personalităţi din instituţia muzeală, după cum a arătat muzeograful Florina Ciure.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), Aurel Chiriac, a precizat însă că muzeul publică volume ştiinţifice de mai mult timp. "Muzeul a început să tipărească cărţi din 1971, când cei de aici au considerat că activitatea lor trebuie prezentată publicului larg", a spus Chiriac.

Ceea ce instituţia a editat din acel moment au fost cele trei anuare, Crisia, Biharea şi Nymphaea, de asemenea prezentate în cadrul expoziţiei. Primul, înfiinţat de istoricul Sever Dumitraşcu, cuprinde lucrări de istorie, cel de-al doilea – de artă şi etnografie, iar cel de-al treilea – de ştiinţele naturii. MŢC este singurul muzeu din ţară care editează trei anuare.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat volumul "Alimentaţia tradiţională din Bihor între secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea", a istoricului Sabina Horvath. Rod al unei "istoriografii mai umane", volumul este o incursiune într-un "domeniu conservator, în care noutăţile apar în timp de criză", după cum a arătat istoricul Ioan Goman.

Cartea este teza de doctorat a autoarei, aceasta aplecându-se asupra unor aspecte precum tipurile de alimentaţie (tradiţională şi rituală), alimentaţia cotidiană din Bihor, culturi agricole, hrana închisorilor şi a splitalelor, ustensile de gătit, dar şi ritualurile care însoţeau hrana (de pildă că ţăranul nu începea pâinea înainte de a-şi face semnul crucii). Volumul cuprinde şi 42 de reţete tradiţionale bihorene.

Expoziţia de carte este una temporară, iar volumul lansat vineri, împreună cu altele, vor putea fi achiziţionate de la sediul MŢC, aici urmând să se deschidă un magazin de specialitate.