Librăria Humanitas din Oradea va fi, vinerea aceasta, de la ora 17.00, gazda lansării unei noi cărţi semnate de Mircea Pricăjan, de data asta, după trei romane, un volum de proză scurtă - Perseidele, de curând apărut la Editura Charmides. La eveniment, alături de autor, vor vorbi despre carte Miron Beteg, Dan-Liviu Boeriu şi Marius Miheţ.

O carte „despre felul cum se aprind amintirile”, afirmă criticul şi istoricul literar Marius Miheţ, continuând: „Reminiscențele lui au câte ceva din realismul brut, ascuțit prin descripții totdeauna plastice, nu o dată poetice, cu plonjări în fantastic și tușe grotești. Un evantai de semnificații se întîlnesc într-un discurs gândit să potrivească degrabă povestea. Accentul va cădea, fără excepție, pe felul în care se judecă sensibilitățile rătăcite, în scenarii diverse. Cititorul n-are cum să nu rezoneze la neputința ori agitația bruscă a protagoniștilor, captiv în păienjenișul memoriei unui narator ce are grijă să lase dâre”.

Scriitoarea Doina Ruști adaugă, cu referire la noul volum: „Imaginație, plăcerea scrisului și construcție clasică – iată trei dintre calitățile prozei lui Mircea Pricăjan. Volumul de povestiri Perseidele aduce ceva din povestirea fantastică, alături de o preocupare evidentă pentru atmosferă. Scriitura densă rezistă prin fantezia și experiența de traducător, la care se adaugă o viziune de viață specifică generației sale, tratată în formule care amestecă realismul curat și fantasticul de tip borgesian.”

Mircea Pricăjan s-a născut la Oradea și este absolvent de Litere. A publicat articole, recenzii, interviuri și proză în majoritatea revistelor literare din țară. A tradus din limba engleză peste 60 de volume. Pentru romanele sale (În umbra deasă a realităţii, Calitatea luminii şi Pumn-de-fier) a fost nominalizat la mai multe premii literare, inclusiv, anul acesta, la Premiile Uniunii Scriitorilor din România. Din anul 2003 este redactor la revista Familia.