Orădenii sunt chemaţi, din nou, în stradă, într-un nou protest anti guvernanţi, dar pro Europa, programat duminică seară, în Parcul 1 Decembrie.

"Noi rămânem în Europa. Voi plecaţi de la guvernare", este sloganul evenimentului iniţiat pe Facebook de către comunitatea "Suntem voci, nu voturi", ca urmare a reacţiei politicienilor puterii la raportul MCV şi la rezoluţia PE, care critică foarte dur România şi felul în care guvernanţii încearcă să modifice legile justiţiei.

Întâlnirea este programată între orele 18 şi 21.

Pro-Europa

"Întrucât e vorba de un miting de susţinere şi promovare a valorilor democratice europene, dar, în acelaşi timp, şi de un protest împotriva celor care ne guvernează şi care vor să ne scoată din Europa (în condiţiile în care România - prin tradiţie, vocaţie şi alegere - aparţine familiei europene!), vă aşteptăm duminică, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, cu cât mai multe steaguri UE şi mesaje de susţinere a proiectului unei Europe unite în care nu am încetat să credem", au transmis iniţiatorii comunităţii.

Aceştia subliniază că "Europa nu e un loc unde alţii decid pentru noi fără să ne întrebe ce credem, unul în care există ţări şi cetăţeni de mâna a doua", că "nu e un proiect politic care privilegiază minorităţile şi marginalizează majorităţile" şi "nu e o suprastructură în care îţi pierzi identitatea naţională sau individuală".

"Europa e locul în care putem rămâne, în acelaşi timp, fără contradicţie, oameni şi cetăţeni. Europa e speranţa unui împreună dincolo de distanţe, graniţe şi ideologii. Europa e partea din noi care ne doare", subliniază autorii anunţului.

Punctul de întâlnire va fi la statuia Ostaşului Româ din Parcul 1 Decembrie.

"Mesajul e unul pro-european. Nu ne temem că ne-am putea pierde identitatea rămânând în UE; abia astfel putem spera să dobândim una de care să nu ne fie ruşine", a transmis, din partea organizatorilor, Alin Dobai.

România criticată

După cum se ştie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat, marţi, raportul oficial despre progresele României şi Bulgariei în reformele din justiţie şi statul de drept. În timp ce progresele Bulgariei au fost lăudate, România a fost criticată pentru regrese. Comisia a venit cu 8 recomandări suplimentare, cerând puterii de la Bucureşti să suspende punerea în aplicare a legilor justiţiei şi să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Printre cele 8 recomandări - cele mai taranşante exprimate până acum într-un raport MCV - se află suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă pe această temă, inclusiv controversata OUG 92, suspendarea "imediată" a procedurilor de numire şi revocare care vizează procurori în funcţii-cheie şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA şi "un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale".

În esenţă, acestea vizează legile justiţiei, numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar şi Codul penal şi Codul de procedură penală.

Prezentarea raportului MCV a fost cu atât mai "grea" cu cât, în aceeaşi zi, şi Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie care sancţionează dur comportamentul Guvernului şi Parlamentului din România privind statul de drept. Textul este un rechizitoiu extrem de vehement la adresa Puterii de la Bucureşti, arătând că PE "este profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale" şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a Poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018".

Cele două rapoarte au fost aspru criticate de reprezentanţii puterii, apelând la tot felul de discursuri pentru a le discredita, în vreme ce pentru opoziţie a reprezentat un nou prilej de a readuce în discuţie o moţiune de cenzură.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că singurul obiectiv al guvernului Dragnea-Dăncilă, este "să-l scape pe şeful PSD de închisoare".