Echipa orădeană de baschet masculin 3x3 CSM CSU participă în acest sfârşit de săptămână la Bucureşti, acolo unde, sâmbătă şi duminică, are loc faza finală a ediţiei 2019 a Cupei României la baschet 3×3 masculin.

Întrecerile acestei ediţii, care este chiar inaugurală, au loc la Arena de Baschet şi sunt organizate sub egida Federaţiei Române de Baschet.

Formaţia orădeană, care a câştigat trei din cele patru turnee de calificare desfăşurate în luna februarie la Mediaş, este principala favorită a competiţiei, după ce s-a clasat pe primul loc al Seriei Vest în sezonul regulat, cu cel mai bun punctaj. Astfel, bihorenii s-au numărat între cele 12 echipe calificare la turneul final.

În afară de CSM CSU Oradea, la turneul final de la Bucureşti, mai sunt prezente formaţiile: ABC Athletic Constanţa, Dinamo Ştiinţa Bucureşti, CSU Piteşti, CSO Voluntari, Rapid Bucureşti, CSA Steaua Bucureşti (calificate din Seria Est), CSM VSKC Miercurea Ciuc, SCM Timişoara, BCM U FC Argeş Piteşti, BC CSU Sibiu şi CSM Sighetu Marmaţiei (provenite din Seria Vest).

Că trupa bihoreană este principala favorită a competiţiei o arată şi clasamentul sezonului regulat, care se prezintă astfel:

1. CSM CSU Oradea – 1380 puncte
2. ABC Athletic Constanţa – 1360 puncte
3. Dinamo Ştiinţa Bucureşti – 1120 puncte
4. CSM VSKC Miercurea Ciuc – 1100 puncte
5. CSU Piteşti – 1080 puncte
6. SCM Timişoara – 1080 puncte
7. BCMU FC Argeş Piteşti – 1060 puncte
8. BC CSU Sibiu – 1000 puncte
9. CSO Voluntari – 840 puncte
10. Rapid Bucureşti – 832 puncte
11. CSA Steaua Bucureşti – 820 puncte
12. CSM Sighetu Marmaţiei – 600 puncte


După cum precizează şi site-ul clubului CSM Oradea, conform Regulamentului Specific al competiţiilor interne de baschet 3×3, masculin, cele 12 echipe calificate după sezonul regulat au fost împărţite în patru grupe de câte trei formaţii, urmând să se joace, în prima fază a turneului final, în sistem „fiecare cu fiecare”. Apoi, primele două clasate din fiecare grupă vor avansa în faza jocurilor eliminatorii, în sferturile de finală. Vor urma ulterior semifinalele şi finala.

Iată componenţa celor patru grupe:

Grupa A: CSM CSU Oradea, BC CSU Sibiu şi CSO Voluntari
Grupa B: ABC Athletic Constanţa, BCM U FCA Piteşti şi Rapid Bucureşti
Grupa C: Dinamo Ştiinţa Bucureşti, SCM Timişoara şi Steaua Bucureşti
Grupa D: CSM VSKC Miercurea Ciuc, CSU Piteşti şi CSM Sighetu Marmaţiei


Competiţia este programată să debuteze sâmbătă, iar echipele participante sunt obligate să evolueze la acest turneu cu câte patru jucători.

Formaţia CSM CSU Oradea are următoarea alcătuire: Mihai Gavrilă, Edward Petrescu, Mark Szilagyi şi Ionuţ Mihalcea. Din lotul care a participat la faza de calificare în luna februarie, la Mediaş, lipseşte Laci Lazar, care este incomplet refăcut după accidentarea la umăr.

Atât sâmbătă, cât şi duminică, jocurile turneului final sunt programate cu începere de la ora 16:30, iar câştigătoarea turneului va fi desemnată câştigătoarea primei ediţii a Cupei României la baschet 3×3 masculin. Este vorba despre o disciplină care a devenit olimpică şi care îşi va face debutul în programul olimpic la ediţia din anul 2020, de la Tokyo.