Fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost arestat marţi dimineaţă în Franţa. Acesta este acuzat că ar fi fost implicat în aranjarea voturilor care au desemnat Qatar ca ţară gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, după cum anunță libertatea.ro.

Michel Platini, în vârstă de 63 de ani, a fost preşedintele al UEFA (Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal) în perioada 2007 -2015, iar în timpul mandatului său, în 2010 Qatar a fost desemnată țara gazdă a CM pentru anul 2022.

Încă de atunci, în mass-media, au apărut zvonuri că Platini ar fi luat mită 1,5 milioane de euro pentru a influenţa votul în favoarea arabilor.

Ancheta în acest caz a fost deschisă abia în anul 2016 de Parchetul Financiar Naţional (PNF), pentru "corupție privată", "asociere în scop criminal" şi "trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă", arată sursa citată.

Platini a recunoscut în 2017 că a votat pentru Qatar la scrutinul din 2 decembrie 2010.

PNF este interesat şi de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, unde au participat preşedintele Franţei de la acel moment, Nicolas Sarkozy, Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani şi şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al afacerilor externe ale emiratului.

Din cauza acestui scandal şi al anchetei în derulare, Platini nu a putut candida în 2016 la şefia FIFA.

Mondialul din 2022 va fi primul care va fi organizat iarna, fiindcă pe timp de vară căldura este insuportabilă în zonă.