Cu temperaturi de 35 de grade la umbră şi de 45, sau chiar mai mult, la soare, Oradea este, vineri, cuprinsă de vipie. La fel ca alte 11 judeţe din vestul ţării, Bihorul este sub cod roşu de caniculă până sâmbătă seară, la ora 21.

La ora prânzului, aproape niciun orădean nu se plimba prin soare, căci toţi pietonii oraşului căutau zonele umbroase. De asemenea, aproape fiecare femeie ori copil zărit pe străzi avea capul acoperit, de teamă să nu facă insolaţie.

Pentru a combate canicula, RER Ecologic Service, operator licenţiat de salubritate, udă principalele străzi din oraş. Două utilaje străbat cartierele oraşului, împrăştiind peste 40.000 de litri de apă. În nici trei minute, însă, toate urmele ude de pe asfalt dispar, ca şi cum n-ar fi fost acolo niciodată.

Tot apa este soluţia şi pentru unii orădeni care se scaldă în apele Crişului Repede. Adulţi şi copii deopotrivă au putut fi zăriţi în zona Podului Decebal şi în zona Silvaş. De asemenea, joi seară, Silvaşul era doldora de orădeni ieşiţi la scăldat, aşa cum de mult nu a mai fost.

De căldură se plâng şi pieţarii oraşului. De pildă, la ora 12, în Piaţa Decebal erau doar comercianţii şi 2-3 clienţi. "Vine lumea doar dimineaţa sau seara", a explicat o vânzătoare. Aceasta s-a plâns şi de aerul greu de respirat din piaţa acoperită cu copertine de plastic.

Pustiu era, la prânz, şi în Piaţa Unirii. Terasele localurilor de sub pasaj nu aveau clienţi aproape deloc, iar dalelel de un alb orbitor erau călcate doar cei care nu aveau de ales. În fântânile arteziene din centru se răcoreau doar porumbeii, şi ei vizibil afectaţi de caniculă.

De altfel, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le-a transmis bihorenilor că, în zilele caniculare, ar face mai bine să evite deplasările inutile.