Zilele Sânmartinului, organizate în Ştrandul cu valuri din staţiunea Băile 1 Mai, au debutat printre constructori care asfaltau aleea principală, finisau vestiarele sau spălau trotuarele de praf.

Deschis la lopată

Deschiderea Ştrandului cu valuri pentru Zilele Sânmartinului, nu şi pentru scaldă, s-a făcut vineri în miros de asfalt proaspăt turnat, zgomot de lopeţi şi viermuieli de muncitori. Executanţii lucrărilor, în valoare totală de circa 350.000 de euro, au muncit până în ultima clipă.

În jurul orei 17, când organizatorii preconizau începerea festivităţilor, muncitorii încă asfaltau, montau garduri, lipeau săpuniere în vestiare sau pur şi simplu spălau asfaltul de praf şi noroi.

De altfel, circulaţia auto către locul petrecerii a fost închisă de agenţi de Poliţie, până după ora 17:30, pentru ca executanţii să îşi poată retrage din faţa ştrandului utilajele grele folosite la asfaltarea aleii principale din ştrand şi a platoului din faţă.

"Nu este o inaugurare propriu-zisă. Ştrandul este funcţional, dar va fi deschis doar din 8 iulie, după obţinerea tuturor autorizaţiilor. Am ţinut să fim însă consecvenţi şi să organizăm zilele comunei în ultimul weekend din iunie, când copiii sunt deja în vacanţă, iar părinţii îşi încep perioada de concedii", a declarat pentru BIHOREANUL primarul de Sânmartin, Cristian Laza (foto).

Ştrand, dar fără valuri...

Vineri seara, în ştrand erau deja peste 200 de persoane aşteptând deschiderea festivităţilor. La eveniment au luat parte aproape 20 de patroni de pensiuni din staţiune invitaţi de reprezentanţii Primăriei să vadă cu ochii lor lucrările făcute.

"Vrem ca oamenii să ştie cum arată acum ştrandul şi să îl poată recomanda turiştilor care se cazează în pensiunile lor", a spus Cristian Laza.

Potrivit primarului, preţul unui bilet de acces va fi de 20 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. "Pe partea dalată, de lângă bazin vom avea un loc pentru şezlonguri, în zona înierbată vor putea fi puse pături, iar mai în spate va exista o zonă de jocuri acvatice pentru copii", a spus Laza.

Bazinul cu valuri va putea fi folosit pentru înot, dar fără să imite litoralul. "Anul acesta nu vom avea valuri pentru că instalaţia este defectă. Vom încerca să găsim soluţii până anul viitor", a spus edilul.

După încheierea etapei de reabilitare a ştrandului pe fonduri de la bugetul local, Cristian Laza îşi doreşte pentru anul viitor o a doua etapă de extindere a acestuia pe amplasamentul fostelor căsuţe care au fost dezafectate. "Vrem să construim încă un bazin cu tobogane. Sperăm ca până la sfârşitul anului să avem deja semnat contractul de finanţare din fonduri guvernamentale", a spus primarul.

Corina şi Vărul Săndel

Desfăşurată în Ştrandul cu valuri, cea de-a şaptea ediţie a zilelor comunei Sânmartin a debutat vineri seară, după ora 18, cu un spectacol susţinut de Ansamblul Vergelul urmat de copiii Şcolii Gimnaziale din Floare de lotus din Sânmartin. Ulterior, pe scena din ştrand era aşteptat să urce F. Charm urmat de DJ Shumi.

Sâmbătă, spectacolele vor începe după ora 17 cu Ansamblul Crişana, urmat de Jessie Baneş, trupa Semnal M şi Corina.

Pentru duminică, în ştrandul din Băile1 Mai, sunt programaţi să urce pe scenă Ansamblul Profesionist Crişana, Ansamblul Zetrea Bihorului urmaţi de soliştii Vlăduţa Lupău, Vasile Coca, Ciprian Picovici şi Vărul Săndel.

În cadrul festivităţilor de duminică, în jurul orei 19, vor fi premiaţi sportivii echipei de fotbal a comunei Under 13 care au obţinut locul trei pe ţară. Festivităţile se vor încheia cu un foc de artificii.