Liderii UDMR Bihor, Cseke Attila şi Szabó Ödön, au mers la urne duminică de dimineaţă. Ambii au părut mai degrabă rezervaţi, chiar dacă, declarativ, au spus că sunt optimişti.

Singur la urne

Cseke Attila, preşedintele UDMR Bihor şi, totodată, candidat pe poziţia a şaptea a formaţiunii, pe un loc neeligibil, a votat la ora 9.15, la Secţia 42 din Podgoria, aproape de casa sa. Senatorul a mers spre urne singur şi pe jos.

În secţia de vot, el a cerut buletinele pentru ambele scrutine electorale, adică şi cel pentru alegerile europarlamentare şi cele pentru referendum. La ieşire, după ce a introdus cele trei buletine în urne, a declarat că a votat pentru ca maghiarii din România să fie auziţi în UE.

"Am votat pentru o comunitate maghiară puternică, pentru ca această comunitate să fie prezentă în Parlamentul European, ca această comunitate să-şi poată auzi vocea când provocările UE în următorii cinci ani vor fi puse pe tapet şi când Uniunea Europeană va fi în permanentă schimbare", a declarat Cseke BIHOREANULUI.

"S-a umplut paharul"

Întrebat dacă este optimist privind rezultatul votului, preşedintele UDMR Bihor a răspuns afirmativ, dar cu rezerve. "Sunt optimist, dar vom vedea la sfârşitul zilei, în funcţie de prezenţa electoratului maghiar şi român", a spus Cseke.

BIHOREANUL l-a întrebat ce se va întâmpla dacă UDMR nu atinge pragul electoral de 5%, aşa cum ultimele sondaje au sugerat, dar şeful UDMR Bihor nu a vrut să se pronunţe pe această temă. "Haideţi să vorbim diseară. Întotdeauna sunt luate în calcul orice fel de variante, dar evident că nici în ziua votului, nici în campania electorală nu la asta ne-am gândit, că atunci nu mai făceam campanie electorală", a mai spus Cseke Attila.

Şeful UDMR Bihor a mai spus că ruperea protocolului cu PSD nu a fost un gest electoral şi nici premeditat, pentru a mai aduna nişte voturi. "Acum s-a umplut paharul şi nu s-a mai putut continua", a declarat Cseke.

Vot anti-naţionalism român

Mai matinal, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, s-a prezentat la vot la ora 8.30, cu soţia şi trei dintre cei cinci copii, votând atât pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendum.

La ieşirea din secţia de votare, Szabó a fost rezervat în declaraţii, rezumându-se să spună că a votat pentru o cât mai mare reprezentare în PE a minorităţii maghiare.

"Am votat pentru o reprezentare cât mai puternică în Parlamentul European, ca să putem apăra valorile şi interesele în Europa, pentru şcolile noastre, pentru viitorul copiilor noştri, pentru ca ei să poată învăţa în limba maternă, am votat pentru bisericile noastre, pentru conservarea identităţii comunităţii noastre, dar şi împotriva naţionalismului român", a declarat Szabó.