Doar opt procurori au ieşit în stradă, joi, la primul protest autorizat să se desfăşoare pe domeniul public, în faţa clădirii în care funcţionează Parchetul Oradea, Parchetul Bihor şi cel de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unităţi în care lucrează peste 40 de magistraţi.

Nu le place "la vedere"

„Noi protestăm nu neapărat pentru noi,ci pentru principii. Aceste modificări intempestive ale Legilor Justiţiei pot avea consecințe grave pentru întreaga societate. Este obligaţia noastră să reacţionăm. Colegii ne susţin, unii ne-au spus că vin şi n-au mai făcut-o. Îi înţeleg, într-un fel, mulţi au trac, nu le place să fie fotografiaţi, filmaţi. Nu vor să apară în mass-media”, a explicat procurorul Cristian Ardelean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care până de curând a activat la DNA Oradea.

Procurorul se referă la faptul că, după apariţia în presă a unor fotografii cu protestele anterioare, unii dintre ei au fost luaţi în colimator de ziariştii de la Antena 3, televiziune cunoscută pentru poziţia pro-Guvern, şi căutaţi la rezultate, respectiv la declaraţiile de avere.

„Ne-au publicat fotografiile, mi-au publicat până şi declaraţia de avere, doar că au luat-o pe cea greşită”, a explicat procurorul Sorin Beteringhe care, cu toate acestea, s-a declarat decis să continue protestul. Astfel, în cursul zilei de vineri, împreună cu colegii săi, el va ieşi din nou în faţa instituţiei, de astă dată de la ora 12.00.

"Unde-i domnul Man? De ce nu protestează?"

Chiar dacă timidă, acţiunea de joi nu a fost lipsită de incidente, după cum spun procurorii. În momentul în care au ieşit pe poarta clădirii, pe stradă a apărut şi avocatul Răzvan Doseanu, cel care a făcut publice înregistrările din sediul DNA, în care procurorii discutau despre "liniştirea" judecătorilor.

„Unde-i domnul Man? El de ce nu protestează? Domnul Ardelean văd că e aici, el protestează, apără independenţa Justiţiei, chiar e cel mai potrivit să o apere”, a strigat avocatul, cu trimitere la procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean, doi dintre procurorii DNA care apăreau în înregistrare şi care în prezent lucrează în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Contactat de BIHOREANUL pe seama incidentului, Doseanu susţine că a fost „pură întâmplare". „Mă întorceam de la instanţă, aveam şi un dosar în braţe. I-am văzut pe procurori, şi l-am văzut şi pe Ardelean. Mi se pare o nesimţire totală, ca după ce ai făcut atâtea abuzuri la adresa atâtor persoane, să vii acum să protestezi pentru independenţa Justiţiei. Fix procurorul Cristian Ardelean s-a găsit să apere independenţa Justiţiei! Mai lipsea să fie prezenţi şi Man Ciprian şi Crina Muntean, ca formula să fie completă şi independenţa Justiţiei să fie apărată la cele mai înalte cote”, a declarat avocatul.