Prima ediţie a Raliului fără frontiere a debutat, vineri dimineaţa, în Cetatea Oradea. Acolo s-au strâns 34 de piloţi cu tot atâtea maşini de epocă, printre ele fiind şi un Peugeot de 90 de ani, o "broscuţă" albastră din 1970 şi o Dacia 1300 verde din 1983, care a fost câştigată la una dintre tombolele CEC.

Începând cu ora 11, în fiecare minut, câte un autoturism a plecat în cursă pe traseul primei etape a competiţiei, pe ruta Oradea - Şinteu. Fiecare start a fost dat de vicepreşedintele filialei Oradea a Retromobil Club (organizatorul evenimentului), Ovidiu Gherman, care a precizat că, în total, maşinile au de parcurs 350 de kilometri. 

Cel mai vechi autoturism înscris în raliu a fost a unui orădean. Adrian Farcaş s-a aflat la volanul unui Peugeot 201 din anul 1929, pe care l-a cumpărat tocmai din Paris. Acesta a venit însoţit de familie, toţii fiind îmbrăcaţi în haine retro, astfel încât să se asorteze cu automobilul.

O altă atracţie a raliului a fost şi o "broscuţă" albastră marca Volkswagen din anul 1970. "Când am cumpărat-o, în 2016, era toată ruginită. A trebuit să schimb multe piese, iar majoritatea le-am cumpărat din America, prin Ebay, pentru că la noi nu se găsesc", a spus proprietarul George Terţa din Baia Mare.

În competiţie s-au înscris şi câteva automobile marca Dacia 1300. Printre ele se afla şi o Dacia vopsită în culoarea trifoiului, a cărui proprietar este din Reşiţa şi care participă pentru prima dată la un astfel de concurs. "Maşina am cumpărat-o de la un bărbat a cărei mamă o câştigase la o extragere norocoasă la CEC, unde avea un carnet de 5.000 lei. Până acum am fost doar la parade cu ea, sper să fie cu noroc", a spus pilotul Andrei Rotaru. 

Pilot al unei maşini înscrise în cursă a fost şi Ionuţ Căşuneanu din Bucureşti, fiul controversatului om de afaceri Costel Căşuneanu, cel supranumit şi "regele asfaltului". Căşuneanu jr. s-a aflat la volanul unui Volkswagen 1302 din anul 1972 de culoare galbenă.

Între autoturisme s-au mai numărat modele de epocă fabricate de Aro, Ford Mustang, Oltcit, Volga, Trabant, Mercedes Benz şi Alpha Romeo.

"Raliu fără frontiere" este prima competiţie, organizată de Retromobil Club, care va trece de graniţele României. Cele 34 de maşini de epocă vor avea de trecut mai multe probe şi vor străbate mai multe sate din Bihor şi Sălaj, iar premierea va avea loc în localitatea maghiară Ujfehértó.

Premiile vor consta în diplome, trofee şi produse de întreţinere şi cosmetică auto.

foto: Antonia Șandra, elevă