Vineri, 16 noiembrie 2018, începând cu ora 10.30, în Biblioteca Universităţii din Oradea se va desfăşura seminarul internaţional "România, Slovacia şi Cehia la 50 de ani de la Invazia Trupelor Pactului de la Varşovia". Evenimentul este organizat de către Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România în parteneriat cu Universitatea din Oradea.

Potrivit unui comnicat transmis presei, la seminar vor participa, pe lângă studenţi, cadre didactice de la şcolile cu predare în limba slovacă, dar şi istorici din Bihor, Bucureşti, Sălaj, Arad şi Timiş.

Prin lucrările ce vor fi prezentate va fi evocată legătura istorică dintre Ceholslovacia (şi acum Cehia şi Slovacia) şi România, cu accent atât pe Centenarul României Mari, pe formarea statului cehoslovac, tot după Primul Război Mondial, cât şi pe semnificaţia înnăbuşirii reformelor din Cehoslovacia anului 1968 de către tancurile Organizaţiei Pactului de la Varşovia.

Momentele istorice vor fi evocate prin comunicări şi printr-o expoziţie de fotografii, cu titlul "Povestea unei fotografii - Bărbatul cu pieptul dezvelit", a lui Ladislav Bielik din Slovacia.

De asemenea, vor fi difuzate câteva materiale video pregătite de Televiziunea Română (TVR), din cadrul emisiunii Adevăruri despre trecut – "Să nu asmuţim câinii războiului", respectiv câteva materiale audio pregătite de Societatea Română de Radio Difuziune. Între acestea se numără discursul fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu când se afla la Praga în 1968, privind susţinerea statului Cehoslovac (fiind împotriva invadării Trupelor de la Varşovia), precum şi alte materiale din 1968 care s-au difuzat la radio.