Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, două avertizări de tip cod galben de ploi şi vijelii, care vizează cea mai mare parte a ţării, inclusiv judeţul Bihor, acestea fiind valabile până sâmbătă seara.

Potrivit primei avertizări, începând de vineri de la ora 21 până sâmbătă la ora 9,  se vor semnala ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi izolat grindină. "În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp", se arată în avertizarea trimisă de ANM.

Codul galben este valabil şi pentru regiunile Banat, Maramureş, Oltenia, vestul şi nordul Transilvaniei şi local în Carpaţii Meridionali.

Cea de-a doua avertizare, valabilă de sâmbătă de la ora 9 până la 21, vizează doar regiunile Maramureş, Transilvania, Moldova şi Dobrogea.

Tot vineri, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod galben pentru mai multe bazine hidrografice de pe teritoriul ţării, între care şi bazinul superior şi afluenţii bazinului mijlociu al Crişului Negru, în Bihor.

Sunt anunţate, astfel, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din unele bazine hidrografice cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Codul este valabil de vineri, de la ora 21, până duminică, la ora 12.

Codul mai este valabil şi pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Someşul Mic, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.