Asociațiile Oradea Civică și Bihorul Civic îi invită pe orădeni și bihoreni, sâmbătă, de la ora 19, în centrul Oradiei, la un miting de protest față de modul în care au acționat autoritățile în cazul tinerelor Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu, ucise recent în Caracal. Deviza sub care se va desfășura mitingul este „Dreptate, ochii plânși vor să te vadă!“.

„La mitingul pașnic din 3 august 2019 vom cere măsuri concrete pentru eficientizarea operațiunilor de căutare în urma apelurilor la 112, pentru identificarea și sancționarea corespunzătoare a persoanelor vinovate, prin indolență, incompetență și complicitate, de soarta tragică a celor două tinere și pentru investigarea legăturilor de complicitate dintre organele de stat și rețelele de proxenetism și trafic de persoane care acționează în țara noastră”, a explicat Orlando Balaş, unul dintre iniţiatori.

După cum se ştie, Luiza Melencu a fost răpită în aprilie a.c. de către Gheorghe Dincă, un individ cu antecedente penale și psihiatrice din Caracal, care făcea în mod ilegal taximetrie și e posibil să fie membru într-o rețea de trafic de persoane, avînd interdicție de intrare în Italia din această cauză.

„Autoritățile au ignorat sesizările familiei tinerei de 18 ani, pînă în luna iunie, cînd cazul a fost preluat de DIICOT. Criminalul declară că a ucis-o pe tînără după ce, în luna iulie 2019, a aflat că s-a deschis un dosar la DIICOT pentru răpirea fetei, iar el este suspect. Acest amănunt arată că era de fapt protejat de către persoane din structurile statului”, acuză Balaş.

Cert e că, în 24 iulie a.c., Alexandra Măceșanu a fost răpită de același individ și sechestrată în casa sa din Caracal, unde a bătut-o și a violat-o. Poliția a dat curs cu întîrziere sesizărilor familiei tinerei de 15 ani și nu l-a verificat pe criminal, care era cunoscut pentru astfel de activități. Victima a reușit să sune la 112 în dimineața zilei de 25 iulie, dar autoritățile au tratat apelurile ei cu indiferență și incompetență, arestîndu-l pe suspectul care și-a recunoscut crimele, în casa lui, abia la 19 ore după apelurile la numărul unic de urgență.