După ce, pe 1 februarie, au intrat în grevă japoneză şi au intrat în sălile de judecată cu banderolă albă pe braţ, acum grefierii din Palatul de Justiţie din Oradea au ieşit în stradă!

Peste 60 de grefieri au oprit activitatea, marţi la prânz, pentru un sfert de oră, nemulţumiţi de discriminările salariale generate de modul de calcul al drepturilor de natură salarială începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Noile grile de salarizare au făcut ca veniturile grefierilor cu vechime mai mare de 15 ani să se micşoreze cu sume între 36 şi 500 lei, în condiţiile în care ministrul Muncii şi Justiţiei sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creştere graduală.

"Aceste grile nici nu se aplică uniform. Sunt unele Curţi de Apel care au mărit salariile în aşa fel încât aceste diferenţe să nu existe şi unde se aplică şi sporuri de 45% pentru personalul auxiliar. La alte Curţi de Apel, însă, au scăzut salariile. Dacă cineva poate avea o explicaţie logică, să o spună. Noi nu am găsit-o", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL Cornelia Maghiar, grefieră în cadrul Judecătoriei Oradea şi vicepreşedinta Sindicatului Grefierilor din Bihor.

Problemele, spune tot ea, au fost aduse la cunoştinţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, în mai multe rânduri, însă fără rezultat, singura soluţie pentru a atrage atenţia asupra nemulţumirilor fiind acţiunile de protest.

Protestul se va relua şi în zilele următoare, iar durata acţiunii va creşte gradual, în fiecare zi. "Miercuri, protestul va dura o jumătate de oră", a mai spus Maghiar.