Pompierii bihoreni au intervenit în weekend în oraşul Aleşd şi în localitatea Şoimi pentru stingerea a două incendii care au izbucnit din cauza coşurilor de fum amplasate necorespunzător sau neprotejate termic. 

În luptă cu flăcările

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, un incendiu a izbucnit sâmbătă la o locuinţă de pe strada Tudor Vladimirescu din Aleşd în jurul orei 16.50. La faţa locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Staţiei Aleşd. 

"Datorită sesizării în timp util a evenimentului şi a operativităţii forţelor de intervenţie, incendiul generat cel mai probabil de coşul de fum necurăţat de funingine nu s-a soldat cu pagube materiale", se arată în comunicat.

Cel de-al doilea a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe la miezul nopţii, la o casă din localitatea Şoimi. La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Secţia de Pompieri Beiuş care au reuşit să stingă flăcările. Pagubele s-au însumat la 10 metri pătraţi de tavan din lemn.

Şi de această dată cauza a fost un coş de fum, acesta fiind amplasat necorespunzător sau neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

Recomandările ISU 

La nivelul judeţului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. " Siguranţa NU e un joc de noroc!" şi R.I.S.C. "Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!", scopul acestora vizând salvarea de vieţi şi bunuri prin conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.

ISU Crişana transmite cetăţenilor rugămintea ca în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli la propriile locuinţe să procedeze la înlăturarea lor prin respectarea următoarelor condiţii:

- coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

- în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

- coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

- la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puţin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

- nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

- în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

- gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.