Zeci de tineri s-au strâns, sâmbătă, la centrul comercial ERA Park Oradea, pentru a concura la Robotics Championship. Roboţii, care sunt creaţiile lor proprii, au trebuit să treacă prin mai multe probe, printre care mersul prin labirint, proba sumo sau mersul pe tavan.

Cei mai rapizi câştigă

Robotics Champions este organizat de studenţii şi profesorii de la Departamentul de Robotică şi Mecatronică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din cadrul Universităţii din Oradea.

Sâmbătă dimineaţă, în prima zi a competiţiei, 67 de echipe formate din 196 de tineri care provin atât din Oradea, cât şi din Suceava, Cluj, Bucureşti, Timişoara şi chiar din Coreea de Sud au venit să se înscrie în la probe. Cei mai încurajaţi au fost, desigur, orădenii, care şi-au adus echipe de susţinere formate din părinţi şi fraţi.

Printre curioşi s-a aflat şi Yura, o tânără pasionată din Coreea de Sud, dar, care anul acesta nu a participat, care s-a declarat foarte impresionată de ce a văzut aici. "La anul cred că voi veni şi eu împreună cu echipa", spune Yura.

Imitaţi de Mexic

Pe parcursul zilei de sâmbătă, roboţeii au avut de trecut mai multe probe de rapiditate, urmărind o linie neagră, dar şi de tenacitate. Între altele, micile maşinării s-au "bătut" în proba de sumo, şi s-au întrecut în mersul prin labirint. Cea mai interesantă probă a fost, însă, Line Follower Turbo, în care la un moment dat, pe traseu, roboţii ajungeau să circule, cu faţa în jos, pe un tavan improvizat al circuitului. Unii nu au făcut faţă efortului şi au căzut…

Această probă a fost inventată de studenţii organizatori acum două ediţii. "După ce am postat mai multe filmuleţe, pasionaţi de robotică din Mexic ne-au văzut prin intermediul grupurilor şi ne-au preluat şi ei proba cu mersul pe tavan", spune Birouas Flaviu, asistent universitar al Departamentului.

"L-am făcut în 2-3 săptămâni"

Cum nu erau restricţii, copiii s-au făcut repede comozi printre trasee. Printre ei se afla şi Andrei Ilise, elev în clasa aV-a la Liceul Greco-catolic Iuliu Maniu din Oradea. Acesta a câştigat locul II la proba Lego Line Follower.

"Nu a fost grea proba, mai greu a fost să programez robotul. L-am construit, singur, din piese de lego, şi a durat cam 2-3 săptămâni", a spus băieţelul, adăugând că va participa, cu siguranţă, şi la anul.

Concursul se va încheia duminică, zi în care vor mai avea loc încă şase probe, dar şi festivitatea de premiere, programată la ora 19.

Vezi cum a fost atmosfera în clipul de mai jos! Video: Paul Lelea