După luni întregi de temperaturi record, stratul de gheaţă din Groenlanda trece prin cel mai rapid proces de topire. Într-o singură zi, joi, s-au topit 11 miliarde de tone de gheaţă, echivalentul a 4,4 milioane de bazine olimpice de înot, scrie cnn.com.

De obicei, stratul de gheaţă din Groenlanda se topeşte pe timpul verii, începând cu sfârşitul lunii mai. În acest an, însă, gheaţa a început să dispară de la începutul lunii mai, fenomen care a persistat în ultimele patru luni.

Ruth Mottram, specialist în climă la Institutul Danez de Meteorologie, a declarat pentru CNN că Groenlanda înregistrează recorduri de temperatură. Numai în luna iulie, au "dispărut" 197 de miliarde de tone de gheaţă, echivalentul a 80 de milioane de bazine olimpice. Mottram a precizat că, în mod normal, în această lună ar fi trebuit să se topească cel mult 70 de miliarde de tone.

Explicaţia topirii accelerate se găseşte în valul de căldură care a cuprins Europa şi care a ajuns şi în Arctica. Pe 1 august, în Groenlanda au fost 22 de grade Celsius, mult peste temperatura normală.