Reprezentanţii Clubului Rotaract au dus, miercuri, la sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea mai multe echipamente şi aparaturi în valoare de circa 4.000 euro, între care un microscop şi un manechin pentru resuscitare.

Donaţia a fost posibilă după ce voluntarii Rotaract au organizat, în iarnă, o nouă ediţie a proiectului "O cană de fericire", în cadrul căruia au strâns bani vânzând vin fiert şi ceai la Târgul de Crăciun.

Aparatură nouă

Căsuţa "O cană de fericire" a fost deschisă timp de trei săptămâni, iar fondurile obţinute au fost folosite pentru Facultatea de Medicină şi Farmacie, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu.

Donaţia făcută miercuri de Clubul Rotaract către FMF constă într-un manechin pentru resuscitare, un manechin de intubaţie, un pulsoximetru, un glucometru, un tensiometru, un spirometru, o trusă de prim ajutor avansata ALS, un microscop digital şi preparate histologice ataşate, respectiv un microscop digital didactic, având şi el preparate histologice ataşate.

Aparaturile au fost achiziţionate în urma consultărilor cu liderii Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO). 

"Pe parcursul studenţiei m-am lovit de neajunsuri. Am vorbit cu colegii mei mici, care şi ei se lovesc de aceleaşi lipsuri, cu profesorii şi cu conducerea facultăţii şi am ajuns la o concluzie legată de echipamentele de care avem nevoie", a spus George Mihele, student în anul V şi preşedintele ASMO.   

Pentru Liceul Ghibu cei de la Rotaract au cumpărat trei videoproiectoare, în timp ce pentru Liceul Iuliu Maniu au achiziţionat o nişă pentru experimente chimice. Valoarea totală a echipamentelor achiziţionate se ridică la suma de circa 6.000 euro. 

"În calitate de voluntari nu facem nimic altceva decât să alocăm puţin timp pentru a identifica şi rezolva anumite probleme din societate. Adevărata admiraţie o merită oamenii darnici care ne ajută", a spus preşedintele Clubului Rotaract, Octavian Boldea.

Conducere absentă

La despachetarea aparatelor au luat parte reprezentanţii Rotaract, precum şi studenţi din ASMO. Nu şi reprezentaţi ai conducerii Facultăţii de Medicină!

Deşi fusese chemată să asiste la momentul predării echipamentelor, prodecana FMF Pallag Anamaria n-a fost prezentă pretextând că are o şedinţă. În schimb, i-a invitat ulterior pe membrii Rotaract în Decanat, aceştia chemând şi jurnaliştii să asiste la întâlnire.

"Peste 2.000 de studenţi vor beneficia de aceste noi aparaturi. Studenţii noştri studiază în anul I biologie moleculară, deci au nevoie de microscop. Noi am achiziţionat câteva anul trecut, dar acesta este mult mai performant", a spus prodecana FMF.

Totuşi, Pallag a părut să nu ştie detalii despre donaţia generoasă pe care tocmai o primise Facultatea şi a recunoscut că nici măcar nu le-a văzut, ci urmează să le inspecteze. De altfel, a vorbit despre alte investiţii pe care FMF le are în plan şi nu despre aparatele tocmai primite.

Studenţii vor putea folosi noile echipamente imediat după vacanţa de primăvară.