Festivalul-concurs D'ale porcului s-a deschis oficial sâmbătă dimineaţă în parcarea centrului comercial ERA Park Oradea, în prezenţa a sute de orădeni veniţi să savureze aromele iernilor de altădată.

Simplu și cu gust...

Echipele reprezentante a 14 comune Bihor se întrec în prepararea tradiţională a celor mai bune produse din porc de la cârnaţi şi caltaboş la toroş. Pentru încălzirea atmosferei, concursul a fost deschis cu proba de concurs pentru cea mai bună pălincă. "Dimineaţa, pe stomacul gol, este cea mai grea probă", a glumit Nicolae Pop, unul dintre organizatori.

În jurul orei 10, locul concursului mustea deja de mirosuri. Echipele îşi preluaseră încă de dimineaţă porcul de 100 de kilograme pe care urmau să îl prepare cum ştiu mai bine şi dăduseră drumul la foc. Într-un ceaun musteau sarmale, într-o oală se topeau jumări, pe o tigaie se frigeau deja cârnaţi şi tot aşa.

"Trăiesc în Franţa de 30 de ani şi sunt încântat să particip la acest eveniment. Când văd cum ţin bihorenii tradiţia sunt foarte mândru că sunt român", a spus unul dintre membrii juriului, Ştefan Oprea, preşedintele Institut Culinaire Disciples Escoffier.

Potrivit maestrului în arta culinară, preparatele tradiţionale bihorene au un specific aparte. "Sunt foarte gustoase şi au un gust specific regiunii. Aşa cum spunea şi Arthur Escoffier (n.r. părintele gastronomiei franceze), lucrurile nu trebuie complicate. Ca să fie bune, preparatele trebuie să fie simple şi cu gust, or ce văd eu aici îndeplineşte ambele calităţi", a spus Oprea.

... cu degustare

La fel ca la ediţiile precedente, participanţii la festival pot achiziţiona vouchere valorice în valoare de 20 lei în schimbul cărora vor primi de la echipele înscrise în concurs o porţie de mâncare, dar şi un pahar de vin sau de pălincă.

Iniţiativa a avut succes de vreme ce toate standurile echipelor înscrise în concurs se umpleau de doritori pe cum reuşeau bucătarii să termine cârnaţii, caltaboşii ori jumările.

Premierea celei mai bune echipe, care va şi câştiga trofeul D'ale porcului, este programată pentru ora 17.30, după recitalul susţinut de îndrăgitul solist Văru' Săndel.

Până atunci, orădenii care doresc să își umple cămările pentru sărbători cu produse cu gust „ca la țară” au la dispoziție târgul de produse tradiționale organizat în cadru festivalului.

Manifestările vor continua duminică cu prepararea celui mai mare mic din lume, performanţă pe care organizatorii vor să o înscrie în Cartea Recordurilor.

Tot duminică, și tot în parcare, ERA Park Oradea sărbătoreşte Ziua Naţională a României cu un concert de muzică tradiţională românească, între orele 14 şi 17. Programul poate fi consultat aici.


Programul festivalului – concurs "D'ale porcului"

Sâmbătă – 30 noiembrie

10:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale

10:30 – 11:30 Pârjolire tradiţională porc – prezentare

10:30 – 11:30 Degustare de toroş – concurs

11:30 – 12:30 Degustare de cârnaţi şi caltaboşi – concurs

12:30 – 13:30 Degustare preparate locale – concurs

13:30 – 15:00 Demonstraţii de artă culinară ANBCT – prezentare

15:00 – 16:00 Recital: Văru' Săndel

17:30 – 18:30 Festivitate de premiere

Duminică – 1 Decembrie

09:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale

10:00 – 12:30 Stabilire record "Cel mai lung mititel din lume"

12:30 – 13:00 Demonstraţii de artă culinară ANBCT România – prezentare

13:00 – 14:00 Etno Kangoo Jumps cu Kinga Sebestyén şi echipa Kapo

14:00 – 15:00 Recital: Mircea Rusu

15:00 – 17:30 Concert de 1 Decembrie – dirijor Liviu Buţiu & Orchestra. Ansamblul Nuntaşii Bihorului. Recital: Mariana Deac

Pe scenă vor mai urca zeci de ansambluri de dansatori, solişti vocali şi instrumentişti amatori din Bihor.


UPDATE

Cea de-a VI-a ediție a festivalului-concurs D'ale porcului a fost câștigată de echipa comunei Valea lui Mihai care a și plecat acasă cu trofeul. Echipa a primit și premiul pentru cel  mai bun produs local, un toroș, pregătit după o rețetă tradițională.

Pe locul doi s-a clasat comuna Oșorhei care a câștigat probele de la concursurile de pălincă și cârnați, dar și premiul de popularitate acordat în funcție de numărul voucherelor cumpărate de participanții la festivalul-concurs.

Locul trei a revenit echipei din comuna Körösnagyharsány (Ungaria), care a preparat cei mai buni caltaboși.

Valoarea premiilor acordate a depășit 12.000 lei.