Un scriitor basarabean şi unul orădean au încercat să unească cele două ţări într-o singură patrie, printr-un volum scris împreună. Cartea se doreşte o pledoarie pentru unirea pe care cei doi autori, Nicolae Dabija şi Teodor David, spun vădit că o doresc.

"Basarabia. Suferinţă şi speranţă" a fost lansată vineri la Oradea, în sala mare a Prefecturii, prilej cu care prefectul Bihorului, Ioan Mihaiu, i-a prezentat pe cei doi scriitori. Despre Teodor David, Mihaiu a spus că este "personalitatea care creează poduri acum între Oradea şi Chişinău", iar despre academicianul Nicolae Dabija a precizat că "este un scriitor de importanţă internaţională".

Teodor David a mărturisit că a scris această carte pentru că este printre acei români care de mic "a auzit plânsul neamului". "Am scris pentru a le aminti moldovenilor despre atrocităţile pe care le-au provocat ruşii şi pentru a le aminti că suntem toţi români", a mai spus orădeanul. Apoi, acesta s-a arătat convins că unirea între România şi Republica Moldova va avea loc: "Nu mai vrem şi nu mai putem trăi fără Basarabia".

Totodată, Nicolae Dabija a spus că, de câte ori trece Prutul, se simte ca acasă. "Eu vin din patria lui Eminescu - în patria lui Eminescu, din ţara limbii române – în ţara limbii române", a spus academicianul.

Dabija a mai mărturisit în faţa celor aproape 100 de oameni strânşi la lansare că, după ce a înţeles că este imposibil ca Republica Moldova să devină membru deplin al Uniunii Europene, a ştiut că singura şansă este crearea statului comun România. "Numai fiind împreună cu Basarabia, România nu va sângera, iar cei care încearcă să caute diferenţe între noi şi noi, vreau să le zic că acestea nu sunt. Este doar o graniţă, care este cel mai ruşinos lucru ce poate fi între teritoriile aceluiaşi stat", a declarat scriitorul basarabean.

Filologul orădean Mihai Drecin a subliniat şi el scopul volumului lansat. "Mesajul acestei cărţi este să ne unim, ca ţară, pentru a se face un pas înainte din punct de vedere atât economic, cât şi cultural, apărându-ne România de toţi duşmanii noştri", a declarat Drecin.

Necesitatea unirii a fost subliniată şi pe coperta cărţii, unde se regăsesc interpreta de muzică populară din Oradea Bianca Popa şi moldoveanul Viorel Furculiţă, student la Oradea. Imaginea simbolizează trecerea Prutului de către basarabean, care apoi este întâmpinat de româncă.

Cei doi scriitori nu sunt la prima lor colaborare. În urmă cu doi ani, au lansat cartea "Drumul Basarabiei", unde se vorbeşte despre trei sferturi de veac de la masacrul românilor la Fântâna Albă din Bucovina şi drama deportărilor sătenilor din Livada în urma Dictatului de la Viena.

Mihaela Furculiţă
studentă, anul I