O nouă ediţie a Zilelor Culturii Slovace a debutat, sâmbătă, în Cetatea Oradea.

După ce pe scenă, în faţa a câteva sute de oameni, au început recitalurile care au prezentat tradiţiile, muzica şi dansurile comunităţii, într-o altă zonă a curţii fortăreţei deputatul Adrian Merka a dat startul tradiţionalului concurs de gătit găluşte slovăceşti sau tăuţeşti, cum mai sunt delicatesele cunoscute. 

Anul acesta la concurs au participat 10 echipe din mai multe zone cu comunităţi slovace din Bihor, între care Oradea, Voievozi, Suplacu de Barcău, Derna, Brusturi şi Aleşd. Toate au primit aceleaşi ingrediente pentru a găti găluştele: făină, patru kilograme de cartofi, ouă, brânză de vacă şi slănină. 

După ce găluştele s-au fiert, un juriu format inclusiv din reprezentanţi ai fiecărei echipe a desemnat, fără să ştie dinainte cine le-a găsit, cele mai bune preparate. 

Adevăraţii câştigători au fost însă orădenii care au vizitat Cetatea şi care au putut degusta gratuit din delicioasele găluşte tăuţeşti. 

Invitatul special al evenimentului a fost ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti, Karol Mistrik, care a primit un clop românesc în dar din partea organizatorilor.

Participanţii la eveniment l-au putut vedea pe scenă şi pe deputatul Adrian Merka, acesta urcând în faţa publicului ca membru al unui ansamblu tradiţional. 

În curtea interioară a palatului princiar au fost expuse spre vânzare şi diverse bunătăţi şi obiecte handmade aduse de comercianţi din Slovacia. Între acestea se numără turtă dulce, lumânări şi săpunuri şi săruri de baie naturale. 

Sărbătoarea continuă duminică în Cetate, la Zilele Culturii Slovace. De la ora 14 este programat să înceapă un nou concurs, de data aceasta de gătit plăcinte cu cartofi, la care vor participa 13 echipe. 

După concurs va urma un program artistic cu dansuri tradiţionale, iar de la ora 15.30 va urca pe scenă aceeaşi formaţie Cardas Z Abova din Slovacia. Premierea celor mai buni plăcintari va avea loc de la ora 17.30.

Evenimentul este organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România cu sprijinul Asociaţiei pentru Promobvarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi al Muzeului Oraşului Oradea.