Orădenii aproape că au umplut curtea Cetăţii, vineri seara, la concertul Csík Zenekar, organizat în cadrul unei noi ediţii a Zilelor Sfântului Ladislau, cel considerat întemeietorul Oradiei.

Formaţia este una binecunoscută în Ungaria, fiind "pe piaţă" încă din 1988. Iniţial, trupa cânta muzică populară, dar ulterior au introdus în repertoriu şi piesa "world music", adică specifice mai multor ţări şi culturi.

La fel ca-n anii trecuţi, în prima curte a Cetăţii a fost amenajată o scenă, în faţa căreia fanii invitaţilor din Ungaria, cel puţin 700 de persoane, s-au adunat şi au cântat, în timp ce în curtea Palatului Princiar a fost organizat târgul producătorilor şi artizanilor locali.

La festival, orădenii sunt ademeniţi cu diverse sortimente de vin. Un pahar de vin costă 4 sau 5 lei în funcție de soi. Prezent la eveniment, fostul europarlamentar László Tőkés (foto) a gustat şi el din oferta viticultorilor, alături de unul dintre organizatori. 

De la Zilele Sfântului Ladislau nu lipsesc nici bunătăţile culinare. Spre exemplu, o porţie de tocăniţă de mistreţ costă 30 de lei. De asemenea, pofticioșii își pot cumpăra borcane cu gem de căpșuni, prune și zmeură cu zahăr sau, pentru cei care ţin la dietă, fără zahăr, la prețul de 12 lei, toate preparate în Ucraina.

O tarabă care a atras mulţi curioşi a fost cea a unui orădean care vinde uleiuri presate. Acesta are expuse uleiuri de şofrănel, dovleac, mac, camelina şi chiar floarea soarelui. "Vă invit să gustaţi și să simțiți diferența dintre uleiul de floarea soarelui din comerț și cel presat", i-a îndemnat negustorul pe curioși. Pentru aceştia, bărbatul avea pregătit și un coș cu bucățele de pâine. 

La târg se pot găsi şi cadouri speciale. O familie de orădeni vinde căni decorate cu balerine şi eroi în format 3D. În funcţie de model şi de timpul necesar creării acestora, preţul variază între 35 şi 110 lei. Printre cele mai scumpe se numără şi o cană cu silueta atent lucrată a lui Harry Potter.

Pentru cei care doresc să-şi menţină sănătatea, la o tarabă se găsesc vitamine naturale aduse din Ungaria. Acolo se află și praf de ciuperci, bun pentru imunitate şi pentru digestie.

Sărbătoarea dedicată regelui sfânt continuă sâmbătă şi duminică, programând o sumedenie de activităţi în Cetate. Reprezentanţii Asociaţiei Sfântul Ladislau, organizatoarea evenimentului, au transmis că sunt aşteptaţi la festival toţi orădenii, nu doar cei de etnie maghiară. De altfel, sloganul Zilelor Sfântului Ladislau este în acest an: "Oradea ne uneşte".


Programul Zilelor Sfântului Ladislau

SÂMBĂTĂ

9.30 şi 14.30 Cântece din vechime, până duminică

9-14 Competiţie gastronomică tradiţională - degustarea aromelor maghiare

10-19 Demonstraţii de medicină alternativă

10 şi 15 Demonstraţie de şoimărit călare şi bătălie de nomazi pe cai, până duminică

10 Descoperirea Palatului Princiar - Tur ghidat al Palatului Princiar şi al Muzeului Cetăţii

10.30 Body Art şi Zumba cu Vári Nagy Mónika şi cu Kovács Miklós

11 Pe urmele Sfântului Ladislau în Ardeal - proiecţie de film

11 Demonstraţie de arme şi de lupte călare, prezentare de arme, armuri, tehnici de luptă, reconstituiri de lupte, şi duminică

11 Vizită ghidată la Apotecha Rodia

11 Concert Hollóének Hungarica

12 NiaTánc - Dans şi mişcare cu Szabó Andrea

12 şi 18.30 Demonstraţie de luptă pedestră

13 Muzică pentru un prânz delicios - Orchestra Ţigănească Bihari (Debrecen)

16 Concert de muzică veche - Kájoni Consort

17.30 Concert "Plânge taragotul" cu Cvartetul Gregus şi Váradi Dalnokok

19 Concert Neonhal

19 Degustare cu Balla Géza

19.30 Concert Péterfy Bori & Love Band

21.30 Concert Ocho Macho

DUMINICĂ

11 Tur ghidat arhitectural - Secession şi modernitate - intersecţia Republicii cu M. Eminescu

12 Dans popular cu Heit Lóri şi formaţia

17 Concert pentru copii cu formaţia Alma

18 Program folcloric al Ansamblului de dans popular Hajdú din Debrecen

18 Degustare de pălincă cu Nagy Botond

18.15 Concert Debrecen Dixieland Jazz Band

20 Concert Vintage Dolls

21 Concert cu starurile Neoton Família