Orădenii și-au cinstit joi morții, mergând la cimitir în număr foarte mare pentru a duce flori și a se reculege la mormintele celor dragi. Pentru ca toți cei interesați să poată ajunge la cimitir, Administrația Domeniului Public Oradea anunță că și vineri, 2 noiembrie 2018, programul de acces va fi până la ora 21.00.

Cimitirul Municipal a fost plin de viață joi, 1 noiembrie, ca de altfel pe tot parcursul săptămânii dinaintea Zilei Morților. Pregătirile au început cu câteva zile înainte, aparținătorii celor plecați dintre noi curățând locurile de veci și împodobindu-le cu flori și lumânări, așa cum se cuvine la o mare sărbătoare.

La intrarea în cimitir, a fost amenajat un loc, de unde oamenii și-au putut procura flori, candele, lumânări sau coronițe în amintirea celor dragi. De asemenea, Administrația Cimitirului a pus la dispoziția celor interesați unelte (sape, greble, lopeţi, mături etc.) pentru aranjarea mormintelor. Mai mult, săptămâna dinaintea Zilei Morților, programul de acces în Cimitir a fost prelungit, fiind posibil între orele 8 – 21, rămânând la fel inclusiv vineri, 2 noiembrie, pentru ca toți cei care nu au reușit să ajungă în aceste zile la cimitir să aibă această posibilitate.

Accesul auto în incintă a fost interzis doar joi, de vineri fiind permis din nou, în schimbul unei taxe de 5 lei. Începând de sâmbătă, 3 noiembrie 2018, și până în 31 martie 2019, programul de acces va fi între orele 08.00 - 17.00.

Luminația sau sărbătoarea morților este sărbătorită an de an, la 1 noiembrie, de credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș. Se spune că în această noapte sufletele morţilor vizitează lumea celor vii. În această noapte, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină datorită lumânărilor aprinse pentru cei morţi.

Loredana Buz