Indiferent ce limbă maternă au, orădenii sunt aşteptaţi în acest weekend în Cetate, unde are loc o nouă ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Comercianţi din Bihor, dar şi din afara judeţului, au înşirat pe tarabe produse felurite, de la borcănaşe cu pastă de hrean, pregătite de o familie din Diosig, la bijuterii handmade ori mere verzi culese din Ghiorac.

Preţurile sunt accesibile. De pildă, un borcan de pastă de hrean costă 10 lei, la fel ca unul cu hrean şi chilli, un kilogram de struguri albi are preţul de 8 lei, o inimă din turtă dulce costă tot 10 lei, iar un pachet de boia de ardei dulce costă între 4 lei (50 g) şi 40 de lei, pentru cei care doresc să cumpere jumătate de kilogram. De asemenea, la tarabe mai puteţi găsi păpuşi, marochinării ori ghivece cu cactuşi, busuioc sau ardei iute, preferatul multor maghiari.

În plus, copiii se distrează într-o zonă dedicată lor, cu jocuri de lemn. Fie că se fac că pescuiesc, fie că se dau într-un carusel făcut din coşeri, adică nişte coşuri mari împletite din nuiele, micuţii uită de tablete, telefoane ori alte dispozitive inteligente. De asemenea, ei pot merge la ateliere de face-painting ori de făcut păpuşi, unde Agi néni îi învaţă cum o bucată de cârpă poate prinde viaţă.

Programul sărbătorii cuprinde şi spectacole şi concerte. De pildă, sâmbătă, de la ora 14, în teatrul de vară din Cetate a avut loc spectacolul de teatru pentru copii "Süsü, a sárkány" (Süsü, Dragonul), pe care trupa de teatru Fogi îl va juca şi duminică, de la ora 10.

Totodată, sâmbătă seară, scena va fi zguduită de dansatori din localităţi cu populaţie preponderent maghiară. În plus, de la ora 19 este programat un concert al Operetei maghiare din Cluj, iar de la ora 20 al trupei Hobo din Ungaria. Duminică, pe aceeaşi scenă vor urca formaţiile de rock Rackajam şi Hooligans.


Program duminică, 16 septembrie

10:00-22:00 Târgul meșterilor populari și al producătorilor din Valea Ierului

10:00-18:00 Ateliere pentru copii

10:00-11:00 Süsü, Dragonul – Süsü, a sárkány (Teatrul pentru copii Fogi – Fogi gyermekszínház) – scena teatrului de vară

12:00-18:00 Jocuri tradiționale de lemn

13:00-14:00 Spectacol Alma — scena teatrului de vară

18:00-19:00 Ansamblul Artistic Profesionist Mureșul – scena teatrului de vară

19:00-20:00 Concert Rackajam – scena mare

20:00 Concert Hooligans – scena mare