Turla Palatului Episcopal Greco-Catolic, distrusă în incendiul din august 2018, a ajuns de câteva zile în Piața Unirii și va fi amplasată pe acoperișul construcției, la începutul săptămânii următoare.

Structura din lemn a turnului principal a fost așezată lângă Palat, unde în prezent se fac lucrări de finalizare a structurii de lemn a șarpantei.

Contactată de BIHOREANUL, Mirela Macra, de la Biroul de presă al Primăriei Oradea, instituție care asigură finanțarea lucrărilor pentru reabilitarea clădirii, a declarat că turnul va fi ridicat de o macara, luni dimineață, ora exactă nefiind încă stabilită.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Palatului Episcopal a fost emis în 18 martie, după ce asocierea dintre constructor și proiectant a avut la dispoziţie o lună pentru realizarea proiectului.

Lucrările de refacere a acoperişului sunt executate de firma Trameco pentru suma de 7,9 milioane lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

Reabilitarea interiorului Palatului şi refuncţionalizarea acestuia urmează să se facă într-o etapă ulterioară cu un termen de execuţie de circa trei ani.

Turla de cupru a Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 august 2018, iar la un moment dat s-a prăbușit.