Orădenii s-au adunat în centrul oraşului încă înainte să înceapă sărbătoarea Centenarului Eliberării. Vremea senină, uniformele strălucitoare, atât cele din epocă, precum şi cele de acum, de paradă ori chiar de gală, steagurile tricolore, ghirlandele de flori viu colorate în cetini de brad şi aerul de sărbătoare ce plutea deasupra Pieţei Unirii au fost ingredientele din prima parte a zilei în care a fost rememorată intrarea în oraş a generalului Traian Moşoiu şi au fost dezvelite statuile episcopilor care îl întâmpinaseră, Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu.

Curiozitate mare

În jurul orei 11, cu o jumătate de ceas înainte să înceapă primele momente ale zilei în care oraşul sărbătoreşte un secol de la eliberarea de sub regimul maghiar bloşevizat şi instalarea administraţiei româneşti, în zona Parcului 1 Decembrie, colţ cu strada Independenţei, erau strânşi deja zeci de orădeni de toate vârstele, mulţi cu copii în cărucioare, în braţe sau de mână.

Din primele minute, curiozitatea tuturor a fost atrasă de cei nouă călăreţi jandarmi veniţi de la Bucureşti, unii în ţinută de mare gală, bleumarin închis, alţii în uniforme de paradă, dar şi de voluntarii unor asociaţii de tradiţii militare, echipaţi în uniforme de epocă, din Primul Război Mondial, de infanterie, grăniceri, vânători de munte şi jandarmi.

În jurul orei 11.15 dispozitivul primei defilări a zilei a fost format cu cavaleriştii în frunte, urmaţi de muzica militară şi de pedestraşi, dar şi de un automobil de epocă marca Fisher Flyer, cu volan pe dreapta, precum cel folosit acum 100 de ani de generalul Traian Moşoiu. Coloana a pornit pe strada Independenţei spre Piaţa Unirii, unde a fost montată o tribună, la fel ca şi în faţa Primăriei, iar apoi a şerpuit prin piaţă până în zona dintre cele două catedrale - Biserica cu Lună, ortodoxă, şi Biserica Sfântul Nicolae, greco-catolică.

Puzderie de oficiali

În Piaţa Unirii s-a consumat prima ceremonie a zilei, militarii fiind aşteptaţi de numeroşi reprezentanţi ai vieţii publice în faţa Bisericii cu Lună, unde participaseră la un Te Deum.

Din grupul acestora au făcut parte, între alţii, episcopul ortodox Sofronoie Drincec şi vicarul episcopal greco-catolic Mihai Vătămănelu, primarul Ilie Bolojan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, parlamentarii Florica Cherecheş, Cornel Popa, Ioan Cupşa, Gavrilă Ghilea (PNL), Florian Bodog şi Dumitru Gherman (PSD), alţi politicieni, precum fostul ministru de Interne Vasile Blaga, secretarul de stat Lilla Debelka Boglarka etc.

De notat că din partea UDMR Bihor nu a fost văzut participând la festivităţi niciun reprezentant, nici măcar preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, pe care l-ar fi obligat măcar funcţia administrativă.

Reconstituire cu... pană

Între cele două catedrale româneşti, oficialii şi publicul au putut urmări reconstituirea momentului în care pe 20 aprilie 1919 primarul Rimler Karoly i-a înmânat generalului Moşoiu cheia oraşului, dar şi să asculte pasaje din discursurile rostite atunci de episcopul ortodox Roman Ciorogariu, de dr. Aurel Lazăr, unul dintre artizanii proclamării Marii Uniri, şi de generalul eliberator.

"Nicio parte a românismului n-a fost aşa mult expusă pieirii ca Ţara Bihorului. Armata Română vine în numele civilizaţiunii ca să împlinească marea misiune a areopagului de la Versailles", a spus Ciorogariu, iar Aurel Lazăr l-a completat: "Mă face fericit gândul că Armata Română a sosit ca Armată Eliberatoare, nu ca armată de ocupare".

"Cu ziua de azi, Regele Ferdinand a pus stăpânire pe Oradea şi pe Bihor. Trăiască Majestea Sa, Regele Ferdinand, trăiască România Mare!", le-a răspuns generalul Moşoiu.

După mica scenă, formaţiunea militară şi alaiul civil au pornit pe strada Avram Iancu, mai puţin decapotabila Fisher Flyer, al cărei motor a clacat tocmai în momentul ce trebuia să-i aducă gloria, aşa încât şi şoferul, şi pasagerul Moşoiu au rămas în urmă.

Bolojan, decorat de... Mang, aplaudat de orădeni

Următorul moment festiv a avut loc în faţa statuii recent reabilitate a generalului Traian Moşoiu, până la care oficialii s-au deplasat pe jos. Reprezentanţii PSD, cu ministrul Apărării, cu prefectul Ioan Mihaiu şi cu şeful PSD Bihor, Ioan Mang, în frunte, au luat-o înainte, pe când primarul Ilie Bolojan cu liberalii, cu episcopul Sofronie şi cu ierarhii ortodocşi şi greco-catolici au fost lăsaţi în urmă.

Lângă Parcul Bălcescu, militarii au prezentat "Onorul la general" ministrului, a fost intonat Imnul Naţional, iar capelanul Mircea Ioniţă a rostit un nou Te Deum, în dangătul clopotelor de la bisericile româneşti din oraş. Generalul de brigadă Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei a IV-a, Gemina, a evocat personalitatea generalului Moşoiu, punctând câteva dintre reperele biografice, de la absolvirea şcolii de ofiţeri din Viena până la eliberarea Oradiei, ocuparea Budapestei şi asigurarea responsabilităţilor de guvernator al teritoriului Ungariei. "Sunt onorat să particip azi la ceremoniile din Oradea şi plăcut impresionat de pregătirile făcute de cei care au organizat această festivitate", a încheiat generalul clujean.

Surprinzător, după discursul acestuia Mang a oferit din partea CJ câte o medalie jubiliară ministrului Leş, comandantului dispozitivulu militar, prefectului Ioan MIhaiu, primarului Ilie Bolojan - singurul pe care orădenii l-au aplaudat - şi preşedintelui Asociaţiei Cultul Eroilor - Regina Maria, colonelul în rezervă Dan Poinar.

Sincron ortodox - greco-catolic

După tradiţionala depunere de coroane la bustul generalului Moşoiu, întreaga adunare s-a întors în Piaţa Unirii, unde sute de orădeni se strânseseră ca să asiste la dezvelirea statuii episcopului ortodox Roman Ciorogariu, amplasată în faţa Bisericii cu Lună, respectiv a episcopului greco-catolic Radu Demetriu, fixată în dreptul Bisericii Sfântul Nicolae.

Imediat ce oficialii şi militarii şi-au ocupat locurile, ministrul Apărării a mai beneficiat de încă un "Onor la general", fanfara a mai intonat încă o dată Imnul Naţional şi apoi a avut loc, simultan, dezvelirea şi sfinţirea statuilor, slujba ortodoxă fiind condusă de PS Sofronie, iar cea greco-catolică de vicarul episcopal Mihai Vătămănelu. Un sincron perfect, într-o zi dedicată unităţii românilor...

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

Final spectaculos pentru centenarul Oradiei: Andra a cântat „tradițional”, soldaţii s-au retras cu torţe, iar artificii au fost tricolore (FOTO / VIDEO)

Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)

Ilie Bolojan la 100 de ani de la eliberarea Oradiei: "Noi, românii, nu prea am reuşit să construim instituţii" (FOTO / VIDEO)

Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)

Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan a aruncat cu mesaje anti politicieni

LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)